Proef moet verkeersdoden door vrachtwagens terug brengen
27.04.2016 | Branchenieuws

Proef moet verkeersdoden door vrachtwagens terug brengen

Het aantal personen dat jaarlijks overlijdt door een transportongeval moet omlaag, vindt TVM. De verzekeringsmaatschappij is om die reden een proef gestart waaraan 500 vrachtwagens deelnemen. Het doel is om binnen vijf jaar het aantal verkeersdoden naar nul terug te brengen. 

TVM-CEO Arjan Bos wil serieus werk maken van betere veiligheid in het verkeer. “Het is TVM's ambitie om het Nederlandse vervoer het veiligste wereldwijd te maken.” TVM wil daarom bindende afspraken maken met chauffeurs en de transportwerkgevers. Samen met hen wil de verzekeringsmaatschappij onderzoeken welke methodes het beste werken om de veiligheid bij transport verder te verbeteren.

Onderzoek
Bos legt verder uit wat het bedrijf voor ogen heeft met de proeven: “Wat we nu in deze proef doen is kijken hoe we chauffeurs die bij nacht en ontij op de weg zijn het beste kunnen helpen veilig thuis te komen bij hun gezin.” Een van de middelen die zij willen inzetten is de ' eyetrackapplicatie', die de chauffeur een waarschuwing geeft als hij drie seconden niet op het verkeer let. "Dit is een belangrijk hulpinstrument voor de chauffeur, omdat deze vermoeidheid en afleiding herkent. Daarnaast werken we aan andere modules, bijvoorbeeld om te kijken of we ongevallen door klapbanden kunnen voorkomen. Op dit moment kijken we samen met een aantal chauffeurs die zich vrijwillig hebben aangemeld of deze methodes goed werken en een nuttige aanvulling zijn op de maatregelen die er al zijn."

Kritiek FNV
De eyetracker is niet door iedereen positief ontvangen. FNV vindt dat de camera's de privacy van de chauffeurs schaadt. De vakbond startte daarom onlangs een handtekeningenactie. Volgens FNV zijn de camera's niet de oplossing. Naast het ontbreken van privacy zou nog meer apparatuur in de vrachtwagen juist voor afleiding zorgen. De vakbond meent dat er onderzocht moet worden of betere planningen van transportbedrijven kunnen leiden. Kortere werkweken zouden kunnen zorgen voor meer alertheid bij chauffeurs.

Redactie LogistiekProfsBlijf altijd op de hoogte
Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.


Plaats een reactie (0)

Reageren