Prijsdruk en hoge kosten blijven pijnpunten voor de logistiek
07.07.2017 | Branchenieuws

Prijsdruk en hoge kosten blijven pijnpunten voor de logistiek

Over volumes hebben bedrijven in de transport en logistiek niets te klagen: de vraag groeit de komende jaren met minstens twee procent. Toch blijft door aanhoudende prijsdruk en stijgende kosten de omzetgroei nog altijd achter. 

Dat blijkt uit het nieuwe vooruitzicht transport en logistiek van ING Economisch Bureau. In 2017 wordt voor de sector een groeiende vraag van 2,5 procent verwacht. Ook voor 2018 ligt groei op de loer. Toch blijft het prijsniveau sectorbreed nog achter, terwijl de kosten weer stijgen. De financiële vooruitgang zal daarom vooral voortkomen uit meer vraag en efficiëntieverbetering.

Prijsdruk blijft een zware dobber

Prijsdruk blijft de komende jaren als een rode draad door de sector lopen. Bedrijven in de logistiek staan nog altijd niet sterk bij prijsonderhandelingen. Toch zorgden lagere brandstofkosten en productiviteitsverbetering voor een beter bedrijfsresultaat in 2016. Voor 2017 verwacht ING echter een stijging van de kosten door hogere lonen en brandstofkosten. Hierdoor kan de omzet onder druk komen te staan. De bank ziet strategische samenwerking als antwoord op deze uitdagingen. Daarnaast moeten bedrijven inzetten op efficiencyverbetering. "Aangezien hogere tarieven realiseren transport- en logistiekbedrijven onvoldoende lukt, gaat het vooral om slagen te maken in efficiëntie. Dit gaat gepaard met toenemende intelligentie ondersteund door data en ICT, die bijvoorbeeld zorgt voor een hogere bezettings- en beladingsgraad", aldus de bank. 


Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren