PostNL zet versneld in op e-commerce en schrapt 2000 banen

Logistiekprofs op 27 February 2017

PostNL heeft in het vierde kwartaal van 2016 9 procent meer pakketten bezorgd dan een jaar eerder. Daarmee wist de pakketbezorger toch geen omzetstijging te boeken. De komende jaren zet PostNL versneld in op omvorming naar pakketbezorgspecialist. Daarbij schrapt het tot 2020 zo’n 2000 banen. 

De omzet daalde in het laatste kwartaal van 2016 met 5,4 procent tot 955 miljoen euro. Ook de nettowinst kwam in het vierde kwartaal (84 miljoen euro) lager uit dan in 2015 (101 miljoen euro). Over heel 2016 realiseerde PostNL wel een forse winststijging. Het bedrijf boekte een winst van 280 miljoen euro, ten opzichte van 149 miljoen euro in 2015.

PostNL zag het volume van geadresseerde post in het vierde kwartaal van 2016 met 11 procent dalen. Ook voor 2017 verwacht PostNL een daling van 7 tot 9 procent in de volumes van de briefpost. Het Nederlandse bezorgbedrijf zet in de nabije toekomst dan ook vol in op e-commerce en de daarbij behorende pakketbezorging. “De verandering in het profiel van PostNL van een traditioneel postbedrijf naar een logistiek e-commerce bedrijf was al zichtbaar in de afgelopen jaren, ondersteund door de toenemende wereldwijde groei van e-commerce”, licht PostNL-ceo Herna Verhagen toe. “We verwachten dat onze pakketten- en crossborder activiteiten de komende jaren sneller gaan groeien dan eerder verwacht. Dit is terug te zien in onze toekomstplannen en ondersteunt de versnelling van onze transformatie en de verdere verbetering van de waardepropositie van PostNL.”

Het bedrijf wil de komende jaren extra investeren in de infrastructuur van pakketten. “Dit zal bijdragen aan onze positie als het toonaangevende logistieke e-commerce bedrijf in de Benelux, wat zal leiden tot verdere winstgevende groei. Bij International richten we ons op nieuwe mogelijkheden die ontstaan door de wereldwijde e-commerce groei. Dat doen we met onze cross border activiteiten en door verder te bouwen aan de positie van Nexive en Postcon. Dit samen zal resulteren in verbetering van de winstgevendheid van ons internationale segment.” 

Bij die transformatie zullen er jaarlijks ook vijfhonderd tot zeshonderd banen verdwijnen. Volgens Verhagen zullen er, net als voorgaande jaren, weinig gedwongen ontslagen nodig zijn, door natuurlijk verloop en herplaatsingen. In de pakkettendivisie creëert PostNL tot 2020 1600 extra fte’s. 

Redactie LogistiekProfs