PostNL wijst ook finaal bod van bpost af

Logistiekprofs op 7 December 2016

Bpost loopt weer een blauwtje bij PostNL. Het Nederlandse postbedrijf heeft ook het vierde bod van zijn Belgische branchegenoot afgewezen, naar eigen zeggen omdat het niet in een combinatie van de twee bedrijven gelooft. Een mogelijke overname lijkt hiermee officieel van de baan. 

Bpost bracht eind vorige week een ‘finaal‘ bod uit van 2,7 miljard euro. In een persbericht stelt PostNL dat het niet op dit bod ingaat, omdat de invloed van de Belgische overheid te groot zou zijn. Bovendien denkt het dat het besturen van het samengestelde bedrijf te ingewikkeld is. Hierdoor kan er niet effectief worden gereageerd op de uitdagingen. Ook verwacht PostNL dat de overname grote gevolgen zou hebben voor het personeel. De vakbonden FNV en BVPP en de ondernemingsraad hebben positief gereageerd op de afwijzing van het overnamebod. 

Aandeelhouders voor, politiek tegen

Aandeelhouders zagen een overname door bpost wel zitten. Zij kregen al lange tijd geen dividend uitgekeerd en zagen hun aandelen door het overnamebod van bpost al langere tijd stijgen. Vanuit de politiek ontbrak juist de steun voor een overname. Zowel minister Kamp als premier Rutte zagen een combinatie van de twee bedrijven als ‘een stap terug’. Dat laatste woog PostNL zwaar mee. “We hebben de overtuiging dat de Nederlandse overheid ons na een overname regels gaat opleggen die negatief zijn voor het bedrijf en die lijden tot verlies van werkgelegenheid”, aldus topvrouw Herma Verhagen in het Radio 1 NOS Journaal. 

PostNL gaat nog in gesprek met de aandeelhouders. In een brief liet het al weten: “Als deze maatregelen zouden worden uitgevoerd, zal de winstgevendheid van PostNL significant verslechteren, zal zijn status als UPD-verlener (universele postdienst, red.) in gevaar komen, zal een groot aantal banen verloren gaan, zal de concurrentiepositie van PostNL verzwakken, zal in het verlies van belangrijke grote klanten resulteren, zal de huidige transitie van PostNL en de groei in e-commerce en pakketten in gevaar brengen, en zal weinig tot geen ruimte voor PostNL overlaten om te investeren in groei.” 

Vijandige overname geen optie

Een vijandige overname door bpost lijkt ook na deze afwijzing geen optie. De Belgische marktleider heeft altijd gezegd dat het alleen interesse heeft in een overname als het bestuur van PostNL ook akkoord is. 

Bpost leek juist vertrouwen te hebben in zijn overnamebod op PostNL. Nadat het vorige week een bod uitbracht, plande het al een afspraak met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op 30 januari wilde bpost aan AFM goedkeuring vragen voor de overname. 

Redactie LogistiekProfs