‘PostNL vreest komst Alibaba’

Logistiekprofs op 21 May 2019

PostNL vreest dat de komst van Alibaba naar Europa gevolgen zal hebben voor de eigen groeistrategie. Als Alibaba hier bovendien zelf gaat bezorgen, betekent dat nog minder werk voor PostNL. 

Vorige week publiceerde PostNL een strategie-update waarin het een sterke focus op de pakketdivisie aankondigde. Zo opent het bedrijf in 2021 een sorteercentrum voor kleine pakketten

Komst Chinees internetplatform

De Telegraaf merkt op dat PostNL in een risico-paragraaf de komst van een ‘Chinees internetplatform’ noemt. Hiermee doelt het post- en pakketbedrijf op Alibaba, dat in Luik een Europees distributiecentrum neerzet. Het edc zal gaan dienen als toegangspoort voor Chinese producten in Europa. 

“Met de komst naar Europa verdwijnt voor ons een deel van de internationale activiteiten die wij voor hen verzorgen en is het niet vanzelfsprekend dat wij in de Benelux voor hen bezorgen”, zegt een woordvoerder van PostNL in een reactie tegen de Telegraaf.

Alibaba als mogelijke concurrent

Experts verwachten bovendien dat Alibaba uiteindelijk een steeds groter deel van de distributieketen zal opeisen, bijvoorbeeld door zelf de last mile te verzorgen. “Op de lange termijn wil Alibaba misschien wel zelf pakketten aan de deur bezorgen, dan kost dat Nederlandse pakketbezorgers nog meer omzet. Daarnaast zou Alibaba een concurrent kunnen worden als het bedrijf ook logistieke diensten zou gaan aanbieden”, aldus analist logistiek Albert Jan Swart van ABN Amro.