PostNL voorloper met duurzaamheid keurmerk logistieke gebouwen

Logistiekprofs op 26 August 2016

De PostNL gebouwen in Den Haag en Den Hoorn zijn gecertificeerd met duurzaamheidskeurmerk BREEAM_NL In-Use. Het is de eerste keer dat een logistiek bedrijf het duurzaamheidskeurmerk voor bestaande gebouwen ontvangt. 

BREAAM-NL In Use kijkt naar duurzaamheid op het gebied van energie- en watergebruik, maar ook naar het beheer van het gebouw en hoe duurzaam het gebruikt wordt door de medewerkers. Het keurmerk was voorheen nog niet ingericht op logistieke gebouwen. PostNL loopt nu voorop in de sector omdat het met de Dutch Green Building Council (DGBC), beheerder en ontwikkelaar van het keurmerk, een pilot doorliep. Ook enkele andere logistieke organisaties deden hier aan mee.  Het keurmerk is naar verwachting dit najaar voor de hele logistieke sector beschikbaar.

Strenge duurzaamheidseisen
“Deze panden zijn belangrijk voor ons bedrijf. We willen dat ze voldoen aan strenge duurzaamheidseisen op het gebied van gebruik en onderhoud. Door het keurmerk van DGBC weten we nu hoe duurzaam ze zijn en ook hoe we dat het beste kunnen verbeteren”, aldus Albert Rodenboog, directeur Productie en verantwoordelijk voor duurzaamheid bij PostNL.

Zonnepanelen op daken sorteercentra 
Het bedrijf zegt ook na deze erkenning nog maatregelen te willen treffen om zo duurzaam mogelijk te werken. Zo plaatst het 22 duizend zonnepanelen op de daken van negentien sorteercentra. Hiermee wordt 40 procent van het stroomverbruik van een gemiddeld sorteercentrum gedekt. De zonnepanelen wekken jaarlijks gezamenlijk 4,8 miljoen kilowattuur aan groene stroom op. Dit is vergelijkbaar met het stroomverbruik van zo’n 1500 huishoudens.  PostNL zegt daarnaast bij de vervangen van installaties voor het meest duurzame alternatief te kiezen.

Redactie LogistiekProfs