PostNL verliest eerste rechtszaken
01.01.2016 | Branchenieuws

PostNL verliest eerste rechtszaken

Twee van de drie rechtszaken die tegen PostNL waren aangespannen, zijn door de pakketbezorger verloren. De claim was dat de bezorgers die voor PostNL werkten praktisch in dienst waren en daarin hebben ze van de rechter gelijk gekregen. De opzeggingen van de contracten is daardoor vernietigd.

De rechtbank meldt op rechtspraak.nl dat het opzeggen van de contracten niet rechtvaardig was. “PostNL werkt voor de bezorging van pakketten enerzijds met werknemers die zij in dienst heeft, en anderzijds met zelfstandige pakketbezorgers, de zogeheten subcontractors. Met deze subcontractors heeft zij een vervoersovereenkomst gesloten.” Omdat PostNL niet altijd tevreden was over het werk, wilde zij de arbeidsovereenkomst stoppen. Hierover heeft de pakketbezorger moeten onderhandelen met de vakvonden. “Dit heeft ertoe geleid dat PostNL aan alle subcontractors die zonder eigen personeel werken, de ZZP-ers, een arbeidscontract heeft aangeboden, behalve aan een kleine groep met wie zij de contracten wilde beëindigen wegens klachten.” Door het aanbieden van het contract wilde PostNL onder meer kosten besparen. “Van de subcontractors die wel een arbeidsovereenkomst aangeboden hebben gekregen heeft maar een klein gedeelte dit geaccepteerd, omdat het loon dat zij zouden verdienen lager is dan wat zij als zelfstandige verdienen.” 

Ontbinden contracten
De contracten werden door PostNL beëindigd na klachten over hun werk en vanwege stakingen. Volgens de subcontractors genoten zij ontslagbescherming omdat zij in praktijk een arbeidsovereenkomst hadden en zodoende mochten staken. “De kantonrechter heeft in twee zaken geoordeeld dat sprake is van een arbeidsovereenkomst. Doorslaggevend is de wijze waarop partijen feitelijk uitvoering hebben gegeven aan de overeenkomst.” Omdat PostNL gedetailleerd aangaf was zij verwachten van de medewerkers, vond de rechter dat dit alles weg had van een contract. “Deze subcontractors werken alleen voor PostNL en zijn daardoor, in een economisch afhankelijke positie komen te verkeren. Gelet op al deze omstandigheden ontbreekt het zelfstandig ondernemerschap en acht de kantonrechter alle essentialia van een arbeidsovereenkomst aanwezig.” PostNL overweegt in beroep te gaan.

Serie van rechtszaken
De uitspraken zijn de eerste in een serie van in totaal negentien procedures. De rechtszaken zijn al geweest, maar het wachten is nog op de uitspraken. Ook DHL wil PostNL voor de rechter slepen. DHL vindt de concurrentiepositie met PostNL niet rechtvaardig.

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren