PostNL stopt met bekritiseerde schijnconstructies in sorteercentra
Personeel & Arbeidsmarkt 20.02.2019 | Branchenieuws

PostNL stopt met bekritiseerde schijnconstructies in sorteercentra

PostNL werkt in de toekomst alleen nog met 'eigen' uitzendkrachten in pakkettensorteercentra. Onderaannemers die personeel inhuren om voor PostNL te werken, laat de Nederlandse marktleider voortaan links liggen. 

Daarmee komt PostNL tegemoet aan de felle kritiek van vakbond FNV. PostNL maakte de afgelopen jaren voor zijn flexibele schil gebruik van contracting partners als In Person, Tempo Team en Young Capital. Deze onderaannemers nemen personeel in dienst om ze vervolgens weg te zetten bij PostNL. Het post- en pakketbedrijf hoeft deze krachten niet volgens de eigen cao te betalen. De medewerkers krijgen minimumloon en bouwen geen pensioen op.

Maatschappelijke discussie over contracting

FNV uitte de afgelopen jaren stevige kritiek op contracting. De vakbond sprak van schijnconstructies waarvan honderden medewerkers de dupe zouden zijn. PostNL geeft nu toe aan die kritiek. In een verklaring schrijft het: "Als grote en sociale werk- en opdrachtgever vindt PostNL het belangrijk goed te luisteren naar de recente maatschappelijke discussie over contracting." 

Afbouwen

Het post- en pakketbedrijf zegt commerciële contracting zo snel mogelijk af te willen bouwen. Medewerkers in dienst van contractingpartijen worden door hun werkgever geïnformeerd over de individuele gevolgen. 

Uitzendkrachten

Vanaf 2020 neemt PostNL alleen nog tijdelijk personeel aan als uitzendkracht. Uitzendkrachten worden beloond op basis van de cao voor uitzendkrachten (ABU-cao) en dus de inlenersbeloning van de PostNL-cao. In het ochtendproces blijft PostNL naar eigen zeggen samenwerken met partners die kansen bieden aan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.


Plaats een reactie (0)

Reageren