PostNL plaatst eerste pakketautomaat in winkel

Logistiekprofs op 1 October 2018

PostNL heeft voor het eerst een pakketautomaat in een winkel geplaatst. De automaat in een boekhandel moet drukte aan de PostNL-servicebalie doen verminderen. “Zo houden we zelf de regie en zijn onze klanten sneller geholpen”, aldus de boekhandelaar. 

De pakketautomaat van PostNL staat sinds donderdag bij boekhandel Paagman in Den Haag. De post- en pakketvervoerder koos voor deze locatie omdat dit een van de drukte servicepunten in Den Haag was. Door de pakketwand hoeven consumenten niet meer in de rij te staan wanneer ze hun online bestelling ophalen. 

Druk op ruimte en personeel

Jean-Luc Otten, Business Development Manager bij PostNL: “Dit is de eerste pakketautomaat, zonder brievenbus en met maar liefst 39 pakketkluizen. Daarnaast is het de eerste pakketautomaat in een winkel. Het is daarmee een oplossing voor winkels met een PostNL-locatie die juist door dat PostNL-locatie de drukte in hun winkels hebben zien toenemen. Dat is aan de ene kant heel mooi, want het zorgt voor extra omzet. Aan de andere kant zorgt het ook voor druk op de ruimte en het personeel. Deze pakketautomaat is wat dat betreft een uitkomst.”

Winkel houdt regie

Eigenaar Fabian Paagman bepaalt zelf welke pakketten hij in de automaat legt. Consumenten ontvangen daarop een bericht met een unieke code, waarmee de kluis binnen 72 uur geopend kan worden. “Ze kunnen hun pakket ophalen wanneer ze willen, binnen onze ruime openingstijden. Zo houden we zelf de regie, en zijn onze klanten sneller geholpen”, aldus Paagman.

Uitbreiden netwerk

Afgelopen weekend werd ook een tweede pakketwand geplaatst in kantoor- en vergaderpand Aristo, naast station Amsterdam Sloterdijk. PostNL zegt het netwerk uit te willen breiden ‘op basis van de wensen van zakelijke klanten en consumenten’.