15.06.2015 | Branchenieuws

PostNL neemt zzp'ers alsnog in dienst

PostNL heeft na maanden van felle kritiek toch besloten om zelfstandige bezorgers een vaste baan aan te bieden. Het koeriersbedrijf lag onder vuur omdat het schijnzelfstandigheid zou creëren door bezorgers als zzp’ers te laten werken. PostNL ontkende al die tijd dat het iets verkeerd deed, maar buigt nu toch voor de kritiek.

Fors belastingvoordeel PostNL
Van de drieduizend pakketbezorgers die voor PostNL rondrijden, zijn er momenteel vijfhonderd in dienst van het bedrijf. De rest is veelal zelfstandig in dienst. Omdat de zelfstandige chauffeurs vaak alleen voor PostNL rijden en aan allerlei voorwaarden moeten voldoen – zoals het aanschaffen van een specifieke bus – ontving de marktleider op de pakketmarkt felle kritiek. Het ontliep jarenlang miljoenen euro’s aan werkgeversbelasting door deze constructie.

Geen rechten en werken onder minimumloon
De pakketbezorgers winnen ondertussen weinig bij deze constructie. Zij bouwen geen rechten op, maar worden door PostNL wel verplicht om een bus en bedrijfskleding aan te schaffen. FNV liet uitrekenen dat als zzp’ers willen sparen voor hun pensioen, ze maandelijks minder overhouden dan het minimumloon van 1.300 euro netto. PostNL ontkende dat. Het bedrijf stelde dat zzp’ers netto 1.950 euro per maand overhouden.

Onduidelijk is nog hoeveel chauffeurs PostNL van plan is in dienst te nemen. Vraag is ook hoeveel chauffeurs op het aanbod van de marktleider ingaan. 

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (1)

Reageren
  • Stef Bouwhuis
    16.06.2015 - 11:25 uur | Stef Bouwhuis

    Waar bij PostNL nooit over gepraat wordt is hoeveel uur er daadwerkelijk door de ZZP-er gewerkt moet worden om als ZZP-er de door hen genoemde ideale omzet van die ruim 1900 euro 'over te houden'. Pakketbezorgers starten om 06:00 uur en zijn vaak pas om 20:00 uur thuis. Als je het terug rekent is het verhaal van het FNV 'eerlijker' en 'geloofwaardiger'. Ik ben er van overtuigd dat PostNL nu ook weer 'toneel' speelt met haar aanbod ZZP-ers in dienst te willen nemen. Ze manipuleert die mensen om gewoon door te gaan als ZZP-er. Wedden?

    Waar ik me ook aan erger is dat een pakketbezorger niet betaald krijgt voor een bestelling als iemand 'niet thuis' is. Zo'n 'poging tot aflevering' kost meer tijd dan een reguliere aflevering. PostNL en al haar gelijken schuiven dit soort verliesmomenten af op de ZZP-er. Bij een vergelijkbare werknemer moet er gewoon betaald worden voor ALLE werkzaamheden en is het ondenkbaar dat men zo lang op de weg moet zijn om een minimumloon te verdienen.