PostNL neemt zzp’ers alsnog in dienst

Logistiekprofs op 15 June 2015

PostNL heeft na maanden van felle kritiek toch besloten om zelfstandige bezorgers een vaste baan aan te bieden. Het koeriersbedrijf lag onder vuur omdat het schijnzelfstandigheid zou creëren door bezorgers als zzp’ers te laten werken. PostNL ontkende al die tijd dat het iets verkeerd deed, maar buigt nu toch voor de kritiek.

Fors belastingvoordeel PostNL
Van de drieduizend pakketbezorgers die voor PostNL rondrijden, zijn er momenteel vijfhonderd in dienst van het bedrijf. De rest is veelal zelfstandig in dienst. Omdat de zelfstandige chauffeurs vaak alleen voor PostNL rijden en aan allerlei voorwaarden moeten voldoen – zoals het aanschaffen van een specifieke bus – ontving de marktleider op de pakketmarkt felle kritiek. Het ontliep jarenlang miljoenen euro’s aan werkgeversbelasting door deze constructie.

Geen rechten en werken onder minimumloon
De pakketbezorgers winnen ondertussen weinig bij deze constructie. Zij bouwen geen rechten op, maar worden door PostNL wel verplicht om een bus en bedrijfskleding aan te schaffen. FNV liet uitrekenen dat als zzp’ers willen sparen voor hun pensioen, ze maandelijks minder overhouden dan het minimumloon van 1.300 euro netto. PostNL ontkende dat. Het bedrijf stelde dat zzp’ers netto 1.950 euro per maand overhouden.

Onduidelijk is nog hoeveel chauffeurs PostNL van plan is in dienst te nemen. Vraag is ook hoeveel chauffeurs op het aanbod van de marktleider ingaan. 

Redactie LogistiekProfs