PostNL neemt Sandd over, DHL bezorgd over machtspositie
Transport & Distributie 27.02.2019 | Branchenieuws

PostNL neemt Sandd over, DHL bezorgd over machtspositie

PostNL lijft evenknie Sandd in. Met het samengaan van de postnetwerken van beide bedrijven lijkt het fundament gelegd voor een landelijk Nederlands netwerk. DHL waarschuwt voor een 'machtsconcentratie'. 

PostNL neemt alle aandelen van concurrent Sandd over. De ACM moet de overname van Sandd door PostNL nog goedkeuren, evenals de ondernemingsraden en vakorganisaties.  

Consolidatie vereist in krimpende postmarkt

Consolidatie is volgens beide bedrijven hard nodig omdat de postmarkt blijft krimpen. De postbezorging in krimpregio's zou hierdoor in het gedrang komen. "De bundeling van de twee landelijke postnetwerken is van groot belang om de Nederlandse postmarkt betrouwbaar, betaalbaar, vernieuwend en toegankelijk te houden voor iedereen. Maar ook de lange termijn werkgelegenheid voor postbezorgers krijgt hiermee een steviger fundament", zegt PostNL-ceo Herna Verhagen. 

De 16.000 postbezorgers van Sandd krijgen een baan bij PostNL aangeboden. Voor de overige 3.000 medewerkers wordt gekeken naar mogelijkheden binnen PostNL of naar andere oplossingen. 

DHL vreest machtspositie PostNL

Pakketbedrijf DHL is niet blij met de voorgenomen consolidatie. In een reactie op het nieuws stelt het Duitse bedrijf: "Verdere machtsconcentratie zal een gezonde marktontwikkeling van de pakketmarkt, met keuzevrijheid voor bedrijven en consumenten, innovatie gericht op duurzaamheid en duurzame arbeidsrelaties bemoeilijken."

DHL richt zich niet op postbezorging, maar vreest dat een te grote machtspositie van PostNL invloed heeft op andere pakketbedrijven. Woordvoerder Ewout Blaauw tegen RTLZ: "Je kunt de post- en pakketmarkt niet meer los van elkaar zien. Er ontstaat een groter machtsblok. Met andere woorden: er komt een onbalans in de markt." De PostNL-concurrent eist garanties dat het samengaan van PostNL en Sandd geen invloed zal hebben op de pakketmarkt.

ACM onderzoekt overname

De komende periode buigt de ACM zich over de consolidatie. De waakhond zegt over enkele maanden met uitsluitsel te komen. Mocht de ACM geen goedkeuring geven, dan kunnen de partijen alsnog toestemming vragen aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. 


Plaats een reactie (0)

Reageren