PostNL mag tarieven postbezorging weer verhogen
28.08.2017 | Branchenieuws

PostNL mag tarieven postbezorging weer verhogen

Om de dalende postvolumes te compenseren, mag PostNL in 2018 de prijs van postdiensten verhogen met 7,1 procent. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt besloten. De waakhond wil postverzending enerzijds betaalbaar houden, maar ziet ook in dat dit rendabel moet blijven voor PostNL. 

"We moeten rekening houden met de steeds legere brievenbussen. Hoe minder brieven PostNL bezorgt, des te meer de tarieven mogen stijgen", licht Henk Don, bestuurslid van de ACM toe. 

PostNL is aan maximum tarieven gebonden door de monopoliepositie die het in Nederland geniet. Het post- en pakketbedrijf mag volgend jaar 83 eurocent voor een postzegel voor standaard binnenlandse post rekenen. "Met de opbrengst van de losse brieven en pakketten mag PostNL alleen de kosten terugverdienen die zij maakt om die post te verzamelen en te bezorgen, inclusief een redelijk rendement", stelt de ACM. Het rendement voor PostNL lag in 2016 op 6,3 procent. "Dit ligt onder het maximale rendement dat PostNL van de wetgever mag behalen." Ook andere jaren maakte PostNL winst op de postbezorging. 

De toegestane tariefverhoging geeft nog geen inzicht in de tarieven die PostNL daadwerkelijk gaat rekenen. Vorig jaar keurde ACM een tariefverhoging van 8 procent goed, terwijl PostNL daar 6,8 procent van benutte. De prijs voor pakketbezorging bleef gelijk. 

Sandd protesteert tegen tarieven PostNL

Volgens concurrent Sandd houdt PostNL de prijzen van postbezorging kunstmatig hoog. Sannd stelt postbezorging fors goedkoper aan te kunnen bieden. Ceo Ronald van der Laar in juni tegen de Telegraaf: "De prijs van PostNL gaat uit van een aantal ficties, zoals het personeel in loondienst, met de voltallige pensioenverplichtingen en overhead. In werkelijkheid loop je helemaal niet tegen deze hoge kosten aan. De huidige postzegelprijs is kunstmatig veel te hoog."  Het bedrijf heeft een voorstel bij demissionair minister Kamp (Economische Zaken) neergelegd waarin het belooft de postzegelprijs naar 55 eurocent te laten dalen, als Sandd de wet op universele postdienstverlening mag uitvoeren. 

Redactie LogistiekProfs


Plaats een reactie (0)

Reageren