PostNL mag tarieven postbezorging met 14 procent verhogen
31.07.2018 | Branchenieuws

PostNL mag tarieven postbezorging met 14 procent verhogen

Waakhond ACM heeft PostNL groen licht gegeven voor een aanzienlijke verhoging van de prijzen. Om de verliezen van de krimpende postmarkt op te vangen, mag PostNL de postzegels komend jaar 14,2 procent duurder maken. 

Vorig jaar slonk de postmarkt met 15,5 procent ten opzichte van 2016. "Hoe minder post verstuurd wordt, des te hoger de tarieven mogen zijn", stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Postzegels kosten momenteel 0,83 euro per stuk. Met de prijsverhoging wordt dat 95 eurocent per postzegel. 

Pas later dit jaar wordt duidelijk welke prijs PostNL gaat hanteren. De postbezorger zal op basis van de tariefruimte een eigen voorstel doen voor een verhoging. Dat voorstel moet vervolgens door de ACM worden goedgekeurd. 

Consolidatie van de postmarkt

PostNL worstelt al geruime tijd met de slinkende postmarkt. In dertien jaar naam de fysieke post met 50 procent af. Naast een verhoging van de tarieven, pleit ceo Herna Verhagen voor consolidatie van de postmarkt

"Door consolidatie kun je efficiënter werken, waardoor deze service betaalbaar blijft", aldus Verhagen eerder in de Telegraaf. Dit is het moment om er over na te denken, voordat de krimp te ver is gegaan. Het heeft geen zin om in een krimpmarkt met vijf, zes postbodes op straat te lopen, waarvan de tassen de helft leger zijn geworden in de afgelopen jaren. Het is beter voor de BV Nederland als de post in één tas gaat. Liberalisatie is niet meer de oplossing van nu.”


Plaats een reactie (0)

Reageren