PostNL maakt cijfers bekend: 8500 Sandd-medewerkers zonder baan

Logistiekprofs op 1 July 2022

Meer dan vierduizend Sandd-medewerkers verhuizen zaterdag mee naar PostNL. Dat betekent dat de overige 8.500 personeelsleden op straat komen te staan. 

Vorige week stelde de PostNL dat het duizenden bezorgers van Sandd in dienst neemt. Exacte cijfers werden pas dit weekend bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat een meerderheid van het personeelsbestand op 1 februari niet meeverhuist naar het nieuwe bedrijf. 

Van de 11.000 postbezorgers bij Sandd liet 40 procent direct weten een overstap niet te zien zitten, al hadden zij een baangarantie bij PostNL. De overeenkomst die aan de andere zestig procent werd voorgelegd werd door ruim de helft van die mensen geaccepteerd. Dat betekent dat 4.000 Sandd-bezorgers voor PostNL aan het werk gaan. 

Ondersteunend personeel veelal niet mee

Van het ondersteunend personeel gaan maar weinig mensen mee naar PostNL. 80 procent van de 1.800 sorteerders, chauffeurs en mensen met een kantoorfunctie verliest zijn of haar baan. Slechts 700 van deze personeelsleden soliciteerden naar een baan bij PostNL. Dat leidde bij 300 medewerkers tot een match. Veel mensen verhuizen niet mee omdat de afstand tot het hoofdkantoor van PostNL in Den Haag te ver is. Zij werken nu nog op het Sandd-kantoor in Apeldoorn. 

Reactie PostNL

Over deze aantallen zegt PostNL dat het er ‘best meer hadden mogen worden’. “De deur blijft ook nog open staan”, aldus woordvoerder Tahira Limon tegen het AD. Volgens Limon zijn er meerdere factoren waarom mensen de overstap niet maken. Zo zou er een goede sociale regeling zijn getroffen, waar veel werknemers een beroep op doen. Maar ook de werkwijze van PostNL schrikt een deel van de Sandd-medewerkers af. Bezorgers moeten hun post bij een PostNL-depot ophalen, terwijl Sandd de post naar het huis van bezorgers brengt. 

Afbeelding: DutchMen / Shutterstock.com