PostNL hoeft pakketten van buitenlandse shops niet thuis te bezorgen

Logistiekprofs op 12 July 2019

Wanneer een consument over een pakket uit het buitenland nog invoerrechten en btw moet betalen, is PostNL niet verplicht om deze thuis te bezorgen. Ophalen bij een PostNL-locatie volstaat, stelt staatssecretaris Mona Keijzer. 

Keijzer antwoordt daarmee op Kamervragen van de PvdA, die zich afvroeg of PostNL geen regels overtreedt door deze pakketten niet aan huis te bezorgen. Sinds 2017 kunnen consumenten hun pakket van buitenlandse webshops, waarover zij nog invoerrechten en btw moeten betalen, ophalen bij een PostNL-locatie. 

Volgens Keijzer is die gang van zaken geoorloofd. Ze erkent dat thuisbezorging gebruiksvriendelijker is, maar vanuit doelmatigheidsoogpunt heeft een PostNL-locatie de voorkeur. 

Veel mensen weten niet dat ze invoerrechten moeten betalen en zouden dit aan de deur weigeren. De pakketbezorger moet het pakket in dat geval retour nemen, wat extra geld kost en extra transportbewegingen oplevert. PostNL vindt het bovendien ongewenst dat bezorgers met geld over straat moeten of betalingshandelingen moeten uitvoeren.