PostNL haalt nog meer omzet uit e-commerce

Logistiekprofs op 8 August 2017

PostNL heeft in het tweede kwartaal 17 procent meer pakketten vervoerd. Ook de inkomsten uit e-commerce blijven stijgen: in het eerste halfjaar van 2017 was 36 procent van de totale omzet afkomstig uit e-commerce. 

Het post- en pakketbedrijf zag zijn omzet in het eerste halfjaar van 2017 met 1 procent stijgen tot 1,7 miljard euro. De nettowinst daalde met 66 procent tot 70 miljoen euro. Die daling is toe te schrijven aan de verkoop van het belang in TNT Express, waardoor de winst in 2016 fors hoger uitviel. Zonder de verkoop van TNT Express steeg de winst met 10 miljoen euro. 

In de eerste helft van 2016 haalde PostNL nog 32 procent van haar omzet uit e-commerce. In een jaar tijd steeg dat aandeel met 4 procent. CEO Herna Verhagen: “Aangezien we blijven groeien en verder investeren in e-commerce als onderdeel van onze versnelde transformatie strategie, verwachten we dat in 2020 ongeveer 45 procent van onze omzet e-commerce gerelateerd zal zijn.” 

Lees ook: PostNL test nauwkeurige volgsystemen pakketjes

Het volume geadresseerde post daalde ondertussen met 8,8 procent. In het Algemeen Dagblad beklaagt PostNL zich over de maatregelen die het opgelegd kreeg van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Om de monopoliepositie van PostNL te verzwakken is vanaf 1 augustus het eigen postnetwerk opengesteld voor andere postvervoerders. ACM bepaalt voortaan de tarieven en voorwaarden. Hierbij zou de toezichthouder onvoldoende rekening houden met de krimpende postmarkt. Vooral postbezorging op het platteland komt in het gedrang. Deze is nu al verlieslatend en wordt binnen een paar jaar onmogelijk, zo voorspelt Verhagen. “De toezichthouder wil concurrentie bevorderen maar stimuleert daarmee dat er steeds meer postbodes op straat komen, terwijl hun tassen steeds leger raken. Dat is niet houdbaar en vragen om problemen.”

Redactie LogistiekProfs