PostNL en Sandd mogen alsnog fuseren
Transport & Distributie 30.09.2019 | Branchenieuws

PostNL en Sandd mogen alsnog fuseren

Ondanks negatief advies van toezichthouder ACM mag de fusie van PostNL en Sandd toch doorgaan. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft toestemming gegeven voor samenvoeging van de postnetwerken.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) blokkeerde de overname in september. De reden: PostNL zou na de fusie een monopoliepositie op de postmarkt krijgen. PostNL en Sandd klopten daarop aan staatssecretaris Mona Keijzer die, op basis van artikel 47 van de Mededingingswet, alsnog groen licht geeft. Het is de eerste keer dat het kabinet het oordeel van een toezichthouder negeert.

"De zeer sterke daling – meer dan een halvering in tien jaar - van het aantal verzonden poststukken, maakt het versturen van een brief steeds duurder", schrijft het kabinet in een verklaring. "De krimp leidt er toe dat post uiteindelijk opgaat in een bredere bezorgmarkt. Het besluit van de staatssecretaris om de overname van Sandd door PostNL toe te staan, maakt die overgang naar een andere markt mogelijk voor de bedrijven en hun werknemers, borgt de continuïteit van de bezorging, laat de bedrijfskosten dalen en zorgt tegelijkertijd dat de prijzen niet uit de hand lopen."

Continuïteit postbezorging

Volgens Keijzer is samenvoeging PostNL en Sandd noodzakelijk voor de continuïteit van de postvoorziening in Nederland. Wel worden er strenge voorwaarden toegepast. Zo komt er een rendementsplafond van 9 procent op de kernactiviteiten van het postbedrijf. PostNL mag de postzegelprijs dus niet harder laten stijgen dan de gemaakte kosten. Daarnaast moet PostNL regionale postvervoerbedrijven toegang geven tot het landelijke netwerk. 

Medewerkers Sandd

PostNL zegt in een verklaring alle postbezorgers van Sandd een baan aan te bieden. "Voor overige medewerkers van Sandd wordt gekeken naar mogelijkheden binnen PostNL of naar andere oplossingen", aldus de marktleider. Voor alle medewerkers van Sandd is een sociale regeling opgesteld. 

PostNL en Sandd verwachten de fusie op korte termijn af te kunnen ronden. 

Afbeelding: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren