PostNL en ANWB testen drones voor zorglogistiek

Logistiekprofs op 21 November 2019

PostNL en ANWB gaan medicijnen per drone vervoeren. Samen met zorgpartners Erasmus MC en Sanquin onderzoeken ze hoe drones de zorglogistiek kunnen verbeteren. 

De drones kunnen bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiënten en zorglocaties vervoeren. Onder de naam Medical Drone Service wordt de komende drie jaar getest hoe dit op een veilige en betrouwbare manier kan gebeuren.

Bereikbaarheid ziekenhuizen onder druk

“We zien dat de vraag naar zorg op maat door verschillende oorzaken steeds verder toeneemt, terwijl de bereikbaarheid van ziekenhuizen in binnensteden steeds verder onder druk komt te staan”, zegt Jan-Dietert Brugma, apotheker bij het Erasmus MC over de pilot. “Met het initiatief Medical Drone Service willen we onderzoeken hoe de zorg meer bij de patiënt in de wijk gebracht kan worden. Door de inzet van medische drones hopen we de routes te verkorten en daarmee zorg sneller en efficiënter te organiseren.”

Testvluchten

De uitvoering van het project ligt in handen bij PostNL, ANWB en technologiepartners Avy en KPN. ANWB, die ook de traumahelikopters en ambulancehelikopter vliegt, zal de vliegoperatie uitvoeren. De drone die gebruikt wordt, is ontwikkeld en gebouwd door het Nederlandse Avy. De komende periode worden de eerste testvluchten uitgevoerd. Hiervoor zijn ontheffingen aangevraagd bij de inspectie Leefomgeving en Transport.