PostNL doet zelfstandige pakketbezorgers een aanbod, maar die gaan niet akkoord

Logistiekprofs op 1 August 2018

PostNL heeft zelfstandige pakketbezorgers maandag een aanbod gedaan voor een hogere vergoeding. De bezorgers gaan echter niet akkoord. “Het blijft wazig wat we erbij krijgen.” 

Enkele weken geleden kwam PostNL onder vuur te liggen door een brief van de Belangen Vereniging van Pakketdistributie (BVPB). Daarin viel te lezen dat de vergoeding die de 250 zelfstandige postbezorgers ontvangen niet voldoende is om aan de cao van het beroepsgoederenvervoer te voldoen. Bezorgers zouden moeite hebben om rond te komen, deels omdat het tarief laag is, deels omdat niet alle uren worden vergoed.

Veel bezorgers van PostNL werken via onderaannemers. PostNL biedt deze onderaannemers zulke scherpe tarieven dat zij naar eigen zeggen genoodzaakt zijn te bezuinigen op personeelskosten. Daarmee overtreden zij ongewild de cao van het beroepsgoederenvervoer. 

Aanbod PostNL 

PostNL belooft ondernemers nu een hogere vergoeding te betalen voor de kosten van het wagenpark en een vergoeding voor extra kosten die ondernemers maken als gevolg van een krappere arbeidsmarkt. Het post- en pakketbedrijf verlaagt de minimale wachttijd voor vergoeding van 30 naar 15 minuten. De meeste ondernemers zullen hun uuromzet met minstens 3 procent zien stijgen, zo verwacht PostNL. 

Bezorgers niet akkoord

Voor de ondernemers zijn die maatregelen niet voldoende. “Het zijn allemaal kleine aanpassingen in het tariefmodel, maar het blijft wazig wat we erbij krijgen”, zegt Merijn Delvaux van de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) tegenover het Financieel Dagblad.

De bezorgers zouden acties overwegen. Devaux: “Als ze niet willen luisteren, moeten ze maar voelen.” De belangenvereniging heeft een brief naar zijn leden verstuurd dat het niet akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden van PostNL.