PostNL boekt verlies ondanks bezorgrecords
Transport & Distributie 07.05.2020 | Branchenieuws

PostNL boekt verlies ondanks bezorgrecords

De pakketmarkt is sinds medio maart exponentieel gegroeid door de uitbraak van het coronavirus. Van die stijging profiteerde PostNL in het eerste kwartaal slechts mondjesmaat. De omzet van het post- en pakketbedrijf steeg met 17 miljoen euro, maar onderaan de streep boekte PostNL een nettoverlies van 12 miljoen euro. 

Een jaar eerder noteerde PostNL nog een winst van 6 miljoen euro. De omzet van het bedrijf steeg in de eerste drie maanden van 2020 van 684 miljoen euro naar 701 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat halveerde tot 15 miljoen euro. 

Het nettoverlies is deels toe te schrijven aan verliezen bij de Italiaanse post- en pakketdochter Nexive. PostNL heeft 80 procent van de aandelen in het bedrijf verkocht aan de Duitse investeerder Mutares. Het behoudt de overige 20 procent van de aandelen.

CEO Herna Verhagen sprak bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van een 'solide resultaat', maar beleggers reageerden teleurgesteld. De koers van PostNL daalde kort na de bekendmaking met 11 procent. 

Post en pakketten

Vooral de cijfers in de pakketdivisie, inmiddels de belangrijkste divisie van PostNL, vielen lager uit dan verwacht. Er werden 2,8 procent meer pakketjes verstuurd. In maart bedroeg de groei 11,1 procent. De volumes in januari en februari vielen dus tegen, mede doordat grotere webwinkels ook met andere vervoerders in zee gingen en de online verkoop van mode achterbleef. Medio maart trok de pakketmarkt weer aan. De internationale pakketstromen werden door de pandemie wel negatief beïnvloed. Omdat PostNL meer kon vragen voor de pakketbezorging, steeg de omzet in deze divisie met 4 procent naar 414 miljoen euro.

Het postvolume daalde per saldo met 12,8 procent. Door de coronacrisis bezorgde PostNL onverwachts meer wenskaarten in het eerste kwartaal. Daar stond een daling van de partijenpost (reclame) tegenover, omdat veel advertentiecampagnes door bedrijven werden uitgesteld. 

Verwachting 2020 

Voor heel 2020 blijft PostNL uitgaan van een nettoresultaat tussen de 110 miljoen en 130 miljoen euro. CEO Herna Verhagen benadrukte dat het lastig is om hier exacte uitspraken over te doen: "Het zicht op de toekomst is beperkt en de onzekerheden rond de duur en de ernst van de pandemie bepalen of PostNL deze verwachting daadwerkelijk kan realiseren."


Plaats een reactie (0)

Reageren