PostNL boekt positieve resultaten en neemt afscheid van dochter Postcon
E-commerce 05.08.2019 | Branchenieuws

PostNL boekt positieve resultaten en neemt afscheid van dochter Postcon

PostNL heeft de omzet en winst in het tweede kwartaal van dit jaar zien toenemen. Er werden minder brieven bezorgd, maar het volume pakketten steeg met 13 procent. Het bedrijf doet dochteronderneming Postcon, de op één na grootste postaanbieder van Duitsland, van de hand. 

Dat maakte PostNL maandag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De omzet van het post- en pakketbedrijf steeg van 665 miljoen euro naar 681 miljoen euro. De omzet van de pakketdivisie groeide met 13 procent tot 402 miljoen euro. Bij de postbezorging daalde de omzet van 400 naar 380 miljoen euro. 

Bezuinigingsplan

De winst groeide met 76 procent tot 37 miljoen euro. Het onderliggende cash bedrijfsresultaat steeg met 24 procent tot 41 miljoen euro. Die laatste stijging is deels toe te schrijven aan het bezuinigingsplan van PostNL, dat het afgelopen kwartaal al een besparing van 12 miljoen euro opleverde. 

Verkoop Postcon

PostNL kondigde ook de verkoop van duitse dochter Postcon aan. De Nederlandse marktleider wil zich focussen op de Nederlandse en Belgische markt en op de 'transformatie van PostNL in een logistieke e-commerce dienstenaanbeider'. Een Duits postbedrijf past niet binnen die strategie. Kopende partij is investeringsfirma Quantum Capital Partners. Welk bedrag er met de overname gemoeid is, maakt PostNL niet bekend. De verkoop moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders, maar PostNL verwacht dat de deal voor het einde van het jaar is afgerond. 

Overname Sandd

Ondertussen wacht PostNL nog op goedkeuring van toezichthouder ACM voor de overname van concurrent Sandd. In het persbericht laat het bedrijf weten dat het is voorbereid op een 'nee' door de mogelijke monopoliepositie die het zal krijgen op de Nederlandse markt. In dat geval zal PostNL staatssecretaris Mona Keijzer vragen een uitzondering te maken op de mededingingswet.


Plaats een reactie (0)

Reageren