PostNL bezorgt na 25 jaar weer via het spoor

Logistiekprofs op 1 July 2022

PostNL gaat na 25 jaar weer pakketten en brieven vervoeren via het spoor. De trein biedt een duurzaam alternatief voor lange afstanden die PostNL nu per vliegtuig of vrachtwagen aflegt. 

PostNL start met een wekelijkse trailer op het traject tussen Coevorden en Oslo. Hiermee bespaart PostNL per jaar 70 procent uitstoot op deze route. Internationaal transport besteedt het bedrijf uit aan langeafstandsvervoerders. PostNL stuurt een vrachtwagen met trailer naar het sorteercentrum voor internationale post en pakketten, het IMEC in Den Haag. De vrachtwagen rijdt met de trailer vol post en pakketten voor Noorwegen naar treinstation Coevorden. Daar gaat de trailer op de trein naar Oslo. Vanaf Oslo worden pakketten en brieven bezorgd door Noorse Post. 

In 1997 reed er voor het laatst een posttrein door Nederland. Het spoor werd in die tijd steeds minder populair, omdat vrachtwagens goedkoper waren en je er makkelijker mee bij de distributiecentra en sorteercentra aan de rand van de stad kon komen. Anno 2022 is het vervoer per spoor nog steeds duurder en ingewikkelder. PostNL ziet het spoor echter als een noodzakelijk  alternatief om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. In 2030 wil de marktleider in bezorging per kilometer 80 procent minder CO2 uitstoten dan in 2017.