PostNL bezorgt examenpost te laat, ook enkele examens zoek
Transport & Distributie 09.06.2021 | Branchenieuws

PostNL bezorgt examenpost te laat, ook enkele examens zoek

Twaalf scholen ontvangen hun gecorrigeerde eindexamens later dan gepland. De examenpost loopt vertraging op bij PostNL, en is in sommige gevallen zelfs zoekgeraakt. Voor leerlingen van de betreffende scholen betekent dit langer wachten op de uitslag en mogelijk opnieuw examen moeten doen. 

De eerste ronde van de eindexamens zit er voor 1170 scholen inmiddels op. Alle examens worden twee keer nagekeken: een keer door de eigen docent en nog eens door een docent van een andere school. PostNL verzorgt de eindexamenpost tussen die scholen. Dat zijn dit jaar in totaal 80.000 zendingen.

Met man en macht zoeken

Bij twaalf scholen haalde PostNL de deadline afgelopen dinsdag niet. De post- en pakketbezorger meldde dat er sprake was van vertraging. Drie van die scholen, in Hoogeveen, Pijnacker en Veenendaal, ontvingen de examens woensdag alsnog. De vertraging heeft tot gevolg dat een deel van de leerlingen op donderdag nog geen uitslag krijgt. Daarnaast zijn er examens zoekgeraakt. Onduidelijk is hoeveel examens er zoek zijn en om welke scholen het gaat. 

Tegen de NOS zegt het bedrijf: "Ze zitten ergens in het proces, maar moeten nog opduiken. We zijn met man en macht aan het zoeken." Er zou een speciaal afhandelingstraject zijn opgezet voor de examens, met speciale enveloppen en zegels. "Maar het blijft mensenwerk en hoewel we ons best doen kunnen er dingen misgaan. We zien bijvoorbeeld examenpost terug in het pakketproces, en dat heeft dan met gewicht van een poststuk te maken."

Scholen op de hoogte

PostNL zegt dat alle twaalf scholen op de hoogte zijn van de vertraagde poststukken. Als de zoekgeraakte examens niet opduiken, kan het zijn dat leerlingen voor enkele vakken opnieuw examen moeten doen. 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Arie Slob dat onduidelijk is hoe dit heeft kunnen gebeuren. "De betrouwbaarheid van de verzending van aangetekende examenpost zou buiten kijf moeten staan."

Update 10-6: PostNL heeft de zoekgeraakte examens van negen scholen inmiddels gevonden en deze bij de tweede corrector bezorgd. Van drie scholen is een deel van examens nog zoek. De 150 leerlingen die het betreft hoeven volgens onderwijsminister Slob niet opnieuw examen te doen. De uitslag van de eerste correctieronde is dan voldoende. 


Plaats een reactie (0)

Reageren