PostNL bereikt cao-akkoord met vakbonden, FNV niet tevreden

Logistiekprofs op 1 July 2022

PostNL is na moeizame onderhandelingen met vakorganisaties CNV, BVPP en VHP2 tot een principeakkoord gekomen voor een nieuw cao. Afgesproken is dat het salaris met 3 procent stijgt in vijftien maanden. Alleen FNV is niet akkoord. De vakbond noemt het eindbod van PostNL een ‘aanfluiting’. 

In de laatste cao-onderhandelingsronde op donderdag kwam het toch nog tot een principeovereenkomst. In de nieuwe cao, die loopt van 1 januari 2019 tot 31 maart 2020, is afgesproken dat het salaris in drie stappen omhoog gaat met een totaal van 3 procent. In januari 2020 beloont PostNL medewerkers met een fulltime dienstverband met een eenmalige uitkering van 100 euro netto. 

Op het gebied van werkgelegenheid is afgesproken dat PostNL dit jaar 500 extra pakketbezorgers in dienst neemt om de groei bij Pakketten op te vangen. 200 pakketbezorgers met een tijdelijke aanstelling krijgen een vast contract. Daarnaast worden er minimaal 30 functies opengesteld op het internationale sorteercentrum van PostNL. Deze functies worden nu nog flexibel ingevuld. 

CNV, BVPP en VHP2 akkoord, FNV niet

De vakorganisaties CNV, BVPP en VHP2 leggen beide principeakkoorden positief voor aan hun achterban. Alleen FNV is niet tevreden. “Het eindbod dat PostNL heeft gedaan is ver onder de maat en leidt zelfs tot koopkrachtverlaging”, schrijft de beroepsvereniging op haar website. FNV waarschuwt alvast voor acties en stakingen.

5 procent loonstijging en verlagen werkdruk

De vakbond vindt het stuitend dat PostNL geen concrete afspraken wil maken over verlaging van de werkdruk. Daarnaast eist het dat PostNL per direct stopt met het uitbesteden van werk via schijnconstructies waarmee de cao wordt ontweken. In plaats van een loonsverhoging van 3 procent, stelt FNV een structurele loonstijging van 5 procent voor, met een minimum van honderd euro per maand. Uitzendkrachten en contracting-medewerkers die langer dan 52 weken voor PostNL werken, moeten volgens de vakbond in vaste dienst worden genomen.

FNV zegt het eindbod te gaan bespreken met haar leden, maar legt het wel negatief voor. “Onbegrijpelijk dat de andere bonden dit als positief resultaat waarderen. Mensen gaan er op deze manier in koopkracht op achteruit. Bovendien blijft PostNL de flexibilisering van de arbeid kost wat kost doorzetten. Op deze manier krijgen de werknemers weer de rekening gepresenteerd, terwijl PostNL wel dividend uitkeert aan aandeelhouders. Dit is volstrekt onacceptabel”, zegt Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang

Afbeelding: sorteercentrum PostNL in Den Hoorn. Dafinchi / Shutterstock.com