Plus zet streep door gemechaniseerd distributiecentrum Tiel

Logistiekprofs op 1 July 2022

PLUS bouwt mogelijk toch geen centraal distributiecentrum in Tiel. Door het uitblijven van de bouwvergunning is de supermarktketen op zoek naar alternatieven, bijvoorbeeld in Oss. 

Dat stelt PLUS bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2018. De grootgrutter was voornemens om een centraal en ‘vergaand gemechaniseerd’ distributiecentrum in Tiel te plaatsen. Vanaf 2020 zouden alle logistieke activiteiten voor houdbare producten hier worden gehuisvest. De vier huidige regionale distributiecentra voor houdbare producten, in Haaksbergen, Middenbeemster, Hendrik Ido Ambacht en Ittervoort, moesten hun deuren sluiten. 

Geen bouwvergunning Tiel

Na een beroepsprocedure is het bestemmingsplan voor dit nieuwe distributiecentrum echter geschorst. De gemeente Tiel kan PLUS nu geen bouwvergunning verstrekken. “Omdat hierdoor forse vertraging in de planning wordt opgelopen, heeft PLUS uitvoerig onderzoek gedaan naar verschillende alternatieven”, verklaart de winkelketen. 

De gemeente Oss wordt genoemd als alternatieve locatie. PLUS onderzoekt momenteel met de gemeente of daar het nieuwe distributiecentrum realiseerbaar is. 

Daling nettowinst PLUS

Plus sloot 2018 af met een nettowinst van 8,1 miljoen euro. Dat is een daling van 21,4 procent ten opzichte van de 10,3 miljoen euro van vorig jaar. De operationele EBITDA steeg met 6,8 procent tot 92,4 miljoen euro. Tegelijkertijd stegen de kosten met 4,1 miljoen euro, vooral door hogere personeelskosten.

Vertraging ERP-systeem

Een tegenvaller was de implementatie van een nieuw ERP-systeem. Omdat de realisatie hiervan complexer was dan verwacht, besloot PLUS in 2018 om een pauze in te lassen om het proces te evalueren. Dit gaf volgens de supermarkt aanleiding tot eenmalige extra afschrijvingskosten van 18 miljoen euro, waardoor het operationeel resultaat daalde.