09.03.2015 | Branchenieuws

Platooning kan transportbedrijf miljoen euro extra inkomsten bezorgen

Platooning - het rijden in colonnes - is niet alleen goed voor de verkeersveiligheid en het milieu; het kan een transportbedrijf jaarlijks ook een miljoen euro opleveren. Dat blijkt uit een whitepapier van kennisinstituut TNO over Truck Platooning.

Vrachtwagens die elkaar volgen op 1 seconde afstand besparen samen ongeveer tien procent brandstof en CO2-uitstoot. Zelfs de voorste truck zou 8 procent besparen dankzij de verminderde luchtweerstand. TNO vergeleek een individuele truck, waarbij gebruik wordt gemaakt van cruisecontrol,, met een colonne van twee trucks. Daaruit blijkt dat een bedrijf jaarlijks 6.000 euro minder kwijt is aan brandstofkosten.

Miljoen euro extra inkomsten
Maar dat is niet het enige voordeel: transportbedrijven kunnen hun inkomsten namelijk zien stijgen met 1 miljoen euro. TNO concludeert dat op basis van drie logistieke bedrijven: Peter Appel Transport, De Winter Logistics en ECT. Uitgaande van een colonne van twee trucks kan Peter Appel Transport, bij gebruik van 35 trucks en 169.500 manuren, jaarlijks een maximale opbrengst van 1.128.800 euro behalen als één truck onbemand kan rijden. In sommige gevallen moet er ook op de tweede truck nog een chauffeur aanwezig zijn. Dat was het geval bij de demo in Zwolle. In deze situatie kan er een omzet van 463.500 euro worden behaald. De Winter Logistics kan bij een inzet van 44 trucs en 246,800 manuren ruim 838 duizend euro aan extra inkomsten verwachten.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren