Picnic weigert supermarkt-cao, FNV naar de rechter

Logistiekprofs op 1 July 2022

De supermarkt-cao is achterhaald en past niet bij het ritme van Picnic. Dat stelt de app-only supermarkt in reactie op het ultimatum van FNV. De vakbond stapt nu naar de rechter om alsnog een cao af te dwingen. 

De snelgroeiende supermarkt verdient volgens FNV miljoenen aan cao-ontduiking. De vakbond stelde daarom vorige week een ultimatum: een supermarkt-cao of een rechtsgang. Picnic kiest dat laatste, blijkt vandaag uit een reactie van mede-oprichter Michiel Muller. 

‘Cao is als een oude jas’

“Wij zijn niet tegen een collectieve overeenkomst, maar het moet wel een cao zijn die bij ons ritme past”, zegt Muller tegen RTL Z. De ondernemer omschrijft de supermarkt-cao als een ‘oude jas’. “Die afspraken zijn vijftig jaar oud. Dan kan een student die op zondag werkt dubbel betaald krijgen en een huismoeder die alleen doordeweeks kan werken niet.” 

Picnic pleit voor nieuwe cao

Picnic is niet per definitie tegen een cao. Muller zegt open te staan voor een cao voor e-commerce. “Maar voor de FNV is het tekenen bij het kruisje, of niet. En als je een week als ultimatum krijgt, moet je wel heel snel praten. We hopen dat we wel verder kunnen praten met FNV, maar we hebben niet binnen een week een nieuw plan uit de grond gestampt. Toch hopen we dat we afspraken kunnen maken met de hele e-commerce-sector.” 

FNV ziet zaak met vertrouwen tegemoet

FNV-bestuurder Marianne Jekkers wil dat een derde partij hier een oordeel over velt. De vakbond ziet de zaak met vertrouwen tegemoet. “Picnic is in alles een supermarkt en noemt zich ook zo. De mensen die er werken hebben recht op een fatsoenlijk loon en andere arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf is nu een cowboy in de sector en concurreert met andere supermarkten ten koste van zijn medewerkers.

Afbeelding: Orderpickers overhandigden samen met FNV symbolisch een cheque van 9,9 miljoen euro aan de directie van Picnic. Dit staat voor het bedrag dat de grootgrutter vorig jaar in eigen zak zou hebben gestoken door de supermarkt-cao te omzeilen.