Picnic voegt capaciteit toe met nog een gerobotiseerd distributiecentrum

Logistiekprofs op 1 July 2022

Picnic blijft nieuwe logistieke locaties aankondigen. In Ridderkerk verrijst een geautomatiseerd fulfilmentcentrum waarmee het wekelijks ruim 200.000 gezinnen van boodschappen wil voorzien. De online supermarkt opende het afgelopen jaar meerdere dc’s eerder dan gepland en werkt ondertussen hard aan de volledig gerobotiseerde locatie in Utrecht. 

Na de zomer wordt gestart met de bouw van het pand in Ridderkerk, dat een oppervlakte krijgt van 42.000 vierkante meter. Picnic verzorgt zelf de inbouw van de mechanisatie. Er worden onder meer geautomatiseerde sorteer-, inpak- en distributiemachines geplaatst, die door Picnic zelf zijn ontwikkeld. Begin 2023 wil de supermarkt de locatie in gebruik nemen. 

Verdeeld over drie temperatuurzones is er ruimte voor meer dan 200.000 kratten om producten in op te slaan. “Door het gebruik van slimme techniek hoeven de medewerkers de boodschappen niet meer met een kar te verzamelen, maar komen deze naar hun inpakstation toe”, zegt  Frederik Nieuwenhuys, medeoprichter van Picnic en verantwoordelijk voor de fulfilmentcentra. “Zo kunnen ze het product in de juiste krat leggen terwijl deze worden aangeboden.”

Picnic zegt met een team van robotics-specialisten jarenlang te hebben gewerkt aan technologie die gebruik maakt van software met kunstmatige intelligentie. Hiermee hoopt het voedselverspilling terug te dringen, evenals het verbruik van verpakkingsmateriaal.

800 banen

Ondanks de robotisering en automatisering, verwacht de boodschappendienst 800 arbeidskrachten nodig te hebben in Ridderkerk. Daarvoor gaat het nauw samenwerken met de gemeente Rotterdam. “We zetten in op duurzame inzetbaarheid van Rotterdammers bij Picnic. Met name voor werkzoekenden op Rotterdam-Zuid is dit een mooie kans”, zegt Wethouder Roos Vermeij van Rotterdam. 

Extra capaciteit

Het afgelopen jaar opende Picnic meerdere logistieke locaties eerder dan gepland; in Zaandam en in Apeldoorn werden dc’s versneld in gebruik genomen omdat er door een piek in de vraag naar online boodschappen extra capaciteit nodig was. De app-only supermarkt zag de omzet in 2020 verdubbelen naar 500 miljoen euro. Die omzet moet in 2021 wederom verdubbelen tot 1 miljard euro. 

Over enkele maanden staat de opening gepland van een volledig gerobotiseerd distributiecentrum op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Dit pand, waarin Picnic 250 miljoen euro investeert, beslaat 42.000 vierkante meter en biedt eveneens plek aan meer dan 200.000 kratten. 

Uitbreiding naar Frankrijk

Picnic, dat sinds 2018 ook actief is in Duitsland, kondigde eerder deze maand uitbreiding naar Frankrijk aan. In de regio Valenciennes rijden nu tien elektrische bezorgwagentjes rond, die vertrekken vanaf een hub in Anzin. Momenteel heeft Picnic in Frankrijk circa twintig runners in dienst. Eind 2021 moeten dat er vijftig zijn. Picnic is voornemens om in Frankrijk – net als in Nederland en Duitsland – stapsgewijs uit te breiden.

Afbeelding bovenaan: Impressie van de nog te bouwen locatie in Ridderkerk 
Afbeelding in artikel: Het gerobotiseerde dc in Utrecht, dat over enkele maanden operationeel wordt.