'Picnic ontslaat klagend personeel'
Personeel & Arbeidsmarkt 19.07.2019 | Branchenieuws

'Picnic ontslaat klagend personeel'

Picnic stuurt personeel de laan uit dat klaagt of voor onrust zorgt. Dat beweert vakbond FNV. Om tegen die gang van zaken te protesteren hield de bond deze week een verassingsactie bij een van de distributiepunten van Picnic. 

De afgelopen maanden voerde de bond met een klein aantal Picnic-medewerkers acties uit om een supermarkt-cao af te dwingen. Medewerkers die meedoen aan die acties worden nu door Picnic op straat gezet, zegt Marianne Jekkers van FNV tegen het AD. De online supermarkt geeft daarvoor wel andere redenen op. Zo zou een van de medewerkers zich niet op de juiste manier ziek hebben gemeld. "Voor ons is dat moeilijk te controleren omdat er vaak andere redenen worden opgegeven. Daardoor kunnen we ook moeilijk optreden.’’

Picnic kan zich volgens FNV eenvoudig van personeel ontdoen, omdat het met uitzendkrachten werkt. "Die kun je van de ene op de andere dag op straat zetten, zonder dat het bedrijf dat hoeft te onderbouwen.’’

'FNV wil ons zwartmaken'

Oprichter Michiel Muller spreekt in het AD over 'stemmingmakerij'. Hij stelt dat Picnic wel vaker afscheid neemt van mensen. "Soms omdat ze niet in het team passen, soms omdat ze zich niet aan de regels houden. Maar dat zijn uitzonderingen. Het is onzin wat FNV suggereert dat onze runners massaal ontevreden zijn. Kijk in onze appgroepen, kijk naar de werknemersonderzoeken die we doen. Het gros van de mensen werkt met plezier bij ons. De bond heeft een paar man actief in het bedrijf; dat is geen maatstaf."

Na de zomer dient een rechtszaak die FNV tegen Picnic heeft aangespannen. Daarin wordt beslist of Picnic de regels overtreedt door de supermarkt-cao niet toe te passen. Volgens Muller wil Picnic in aanloop naar de rechtszaak de druk opvoeren. "Ze beseffen dat ze de rechtszaak niet kunnen winnen, dus proberen ze ons zwart te maken."


Plaats een reactie (0)

Reageren