Picnic is het niet eens met kritiek op werkdruk: ‘Stemmingmakerij’

Logistiekprofs op 1 July 2022

Picnic is het niet eens met de kritiek van medewerkers en FNV op de werkomstandigheden in distributiecentra. Volgens de vakbond ligt de werkdruk bij Picnic te hoog, wordt er te weinig betaald en zijn de werkomstandigheden onveilig. “Onzin”, reageert een verbaasde Michiel Muller.

De app only supermarkt kwam zaterdag in dagblad Trouw onder vuur te liggen. Vakbond FNV stelde in de krant dat het honderd (ex-)medewerkers naar de arbeidsomstandigheden bij Picnic heeft gevraagd. De vakbond kwam daardoor tot harde conclusies: “Wij begrijpen hoe het komt dat Picnic gratis kan bezorgen. Ze betalen te weinig loon, laten mensen keihard werken en investeren niet in een veilige werkomgeving”, aldus Marianne Jekkers van FNV. 

Lage lonen en onveilige werkomstandigheden

Bij Picnic ontvangt personeel 9,79 euro bruto per uur. Dat is volgens de vakbond minder dan bij een reguliere supermarkt. Daarnaast zouden enkele medewerkers afgelopen zomer onwel zijn geworden door de hitte. Door drukte in de paden van de distributiecentra zouden karren regelmatig tegen elkaar opbotsen. Hierdoor liepen medewerkers handkneuzingen op. 


Het distributiecentrum van Picnic in Diemen

Picnic herkent zich niet in geschetst beeld

De online supermarkt reageert verbaasd op de berichtgeving in Trouw. “Alsof we een bedrijf zijn waar werknemers worden uitgebuit en bij bosjes bezwijken. Dat is totaal niet de sfeer hoor”, zegt  mede-oprichter Michiel Muller tegen RTL Z

‘Jij verdient te weinig hè?’

De ondernemer hekelt de manier waarop FNV te werk is gegaan. Liever had hij gezien dat ze direct naar het bedrijf waren gestapt. “Dan hadden ze kunnen zien hoe de sfeer echt is, maar er is niet aangebeld.” In plaats daarvan werden werknemers aangesproken bij de bushaltes buiten de distributiecentra, stelt Muller. “Wat denk je dat mensen zeggen als ze gevraagd wordt: ‘Jij verdient te weinig hè, heb je niet recht op meer’?” 

Eigen arbeidsvoorwaardenregeling

De supermarkt-cao is volgens de ondernemer niet van toepassing op distributiecentra. “Wij hebben inmiddels een eigen, uitstekende arbeidsvoorwaardenregeling. Zo hebben de mensen recht op vaste pauzes, en hebben wij een arbobeleid. Deze zomer hebben we de salarissen nog met 2 procent verhoogd. We overleggen regelmatig met onze medewerkers en nemen steeds meer mensen op contract.”

Over de veiligheid in de logistieke centra zegt hij: “Veiligheid heeft onze dagelijkse aandacht. Er zijn drie gevallen geweest van mensen die duizelig werden. Dit was niet warmte-gerelateerd, maar had te maken met persoonlijk omstandigheden.” Dat er sprake is geweest van handkneuzingen door botsende karren, erkent Muller wel. De supermarkt zegt bezig te zijn met het ontwikkelen van betere handgrepen voor de karren.

FNV: ‘Dit verzinnen we niet zomaar’

Marianne Jekkers van de vakbond noemt de reactie van FNV ‘flauw’. “Werkemers van Picnic zijn in eerste instantie naar ons toegekomen”, zegt ze tegen RTL Z. “Prima dat je een nieuw bedrijf bent dat het allemaal duurzaam wil doen, maar dan wel volgens de regels die we met z’n allen hebben. Wij horen werknemers die onderbetaald worden, die bang zijn vingers te breken. Dat verzinnen we niet zomaar.”