Picnic hoeft zich niet aan supermarkt-cao te houden
Personeel & Arbeidsmarkt 03.12.2019 | Branchenieuws

Picnic hoeft zich niet aan supermarkt-cao te houden

Picnic hoeft zich niet aan de cao voor supermarkten te houden. Zo luidt het oordeel van de rechter in de zaak die vakbond FNV tegen Picnic aanspande. 

De rechtbank in Amsterdam was het vandaag niet eens met de argumenten van FNV. De vakbond strijdt sinds een jaar voor invoering van de supermarkt-cao bij Picnic. De online supermarkt hanteert deze cao nu alleen voor bepaalde medewerkers op het hoofdkantoor, niet voor personeel in het distributiecentrum.

Tien verschillende bv's

Picnic hoeft daar volgens de rechter niets aan te veranderen. De snelgroeiende supermarkt heeft verschillende bedrijfsonderdelen in tien verschillende bv's gehuistvest. Daardoor vallen activiteiten als bezorging en orderverwerking niet binnen de voorwaarden van de supermarkt-cao, aldus de rechtbank. 

FNV: 'Picnic is geen supermarkt'

FNV overweegt om tegen de uitspraak in beroep te gaan. "Voor ons is dat zo duidelijk als wat: Picnic is een supermarkt. Het enige verschil met traditionele supermarkten is dat ze alleen bezorgen en geen fysieke winkels hebben", zegt FNV tegen het Parool. De vakbond vreest dat deze uitspraak de toon zet voor andere websupers. Als zij de supermarkt-cao willen ontlopen hoeven zij slechts hun personeel in aparte bedrijven te plaatsen, aldus de bond. 


Plaats een reactie (1)

Reageren
  • Ron Buis
    10.12.2019 - 11:58 uur | Ron Buis

    Nee, Picnic is geen supermarkt. "Het enige verschil met traditionele supermarkten is dat ze geen fysieke winkels hebben" Dat is nogal een verschil. Een supermarkt ga je heen. Bezorging en orderverwerking is magazijn werk en geen supermarkt. Dat is Picnic dus niet.