Philips voorloper in standaardisatie logistieke interfaces

Logistiekprofs op 20 november 2014 | 2 minuten leestijd

Philips start met de standaardisatie van logistieke interfaces. Hiervoor maakt het elektronicaconcern gebruik van de GS1 eCom XML-standaard, wat ervoor zorgt dat Philips maar twaalf interfaces met logistiek dienstverleners hoeft te onderhouden, in plaats van honderden.

Honderden interfaces
Philips beschikt wereldwijd over tientallen warehouses, die grotendeels zijn uitbesteed. Tot 2009 verliep de communicatie met deze warehouses via op maat gemaakte interfaces. Omdat dat per warehouse minstens tien interfaces waren, liep het totale aantal al gauw op tot in de honderden. “Het onderhoud daarvan was niet meer te behappen”, zegt Marc Cox, senior business analyst bij Philips. Als we bijvoorbeeld ons eigen ERP-systeem wilden upgraden moesten we al die interfaces bijwerken en testen.”

Versie 3.0
Voor een verbetering van de communicatiestandaard kwam Philips uit bij de standaard van GS1. De afgelopen twee jaar heeft Philips daarom samen met multinationals zoals Unilever, General Mills en DHL gewerkt aan verbetering van de GS1 eCom XML-standaard. Dit heeft geleid tot een versie 3.0, die Philips momenteel druk aan het implementeren is. Deze versie bevat aparte berichten voor inslag-, uitslag- en magazijnoperatieprocessen. Bovendien is de ondersteuning voor onder meer gevaarlijke stoffen uitgebreid, zodat bij logistiek dienstverlener geen misverstand kan ontstaan over de opslagcondities van de goederen.

Langzame implementatie
Philips is voorloper in de implementatie van deze verbeterde versie. Op dit moment worden de interfaces met de eerste drie warehouses getest. Het zal nog even duren voordat alle warehouses volgens de standaard met Philips communiceren. Daarmee wordt namelijk gewacht tot het contract met een logistiek dienstverlener afloopt. “De implementatie verloopt een stuk gemakkelijker als we de standaarden in nieuwe contracten verplicht stellen”, verklaart Cox. 

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: Michael Heiss