26.11.2015 | Branchenieuws

Personeel in DC Albert Heijn en Jumbo geïntimideerd

Werknemers in de distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo voelen zich structureel onder druk gezet en geïntimideerd. Arboregels en veiligheidsvoorschriften zouden overtreden worden en zieke werknemers moeten kosten wat het kost zo snel mogelijk weer aan het werk. Dat meldt actualiteitenrubriek EenVandaag na eigen onderzoek.

Niet alleen door het gebrek aan veiligheidsmaatregelen, maar ook door de hoge werkdruk zouden er regelmatig ongelukken plaatsvinden in de distributiecentra. In een distributiecentrum van Albert Heijn vonden er dit jaar al ruim 70 ongelukken plaats. Daarbij zou het vaak gaan om aanrijdingen met heftrucks en door vallende pallets uit magazijnstellingen. Tot nu veroorzaakte dit alleen klein letsel. “We hebben vorig jaar een zwaar ongeluk gehad in het Jumbo-distributiecentrum in Woerden”, zegt een bezorgde FNV-bestuurder Karin Boelens in EenVandaag. “Mensen zijn met een kapotte hersenpan afgevoerd naar het ziekenhuis. Het lichamelijk welzijn van mensen is in geding.”

Doorwerken bij ziekte
Jumbo-werknemers met een gebroken pols of enkel werden in sommige gevallen zelfs te vroeg gedwongen om weer aan het werk te gaan. Dit zou structureel gebeuren bij werknemers die ziek zijn. Ook aan de arboregels wordt in het dc van Jumbo weinig waarde gehecht, zo lijkt het. De rolcontainers mogen met maximaal 400 kilo worden belast, maar in de praktijk is dit vaak 600 kilo. De medewerkers hebben daarom regelmatig last van hun schouders, armen en rug.

Reactie Albert Heijn en Jumbo
Albert Heijn en Jumbo lieten tijdens de uitzending weten zich niet in het geschetste beeld van de arbeidsomstandigheden te herkennen. Wel beloven ze de klachten van werknemers zeer serieus te nemen. "Er werken 3.300 vaste medewerkers (en ruim 2.000 uitzendkrachten) bij ons en helaas gaat er ook wel eens wat mis", reageert Albert Heijn. "We nemen de voorbeelden die nu door onze medewerkers worden aangekaart zeer serieus en willen graag met deze medewerkers in gesprek. Daartegenover staat dat we met een verloop van nagenoeg 0 procent en medewerkers die lang (gemiddeld 14 jaar) bij ons blijven werken gelukkig ook heel veel tevreden medewerkers in onze distributiecentra hebben." 

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren