02.09.2015 | Branchenieuws

'Pas op voor goedkope heftruckopleidingen'

Nederlanders die zich willen laten bijscholen op de heftruck, moeten daarbij niet voor een snelle, goedkope heftruckopleiding kiezen. Daarvoor waarschuwt EVO. Deze opleidingen zouden uiteindelijk duurkoop blijken te zijn. 

Er is momenteel een grote vraag naar heftruckchauffeurs. Veel werkzoekenden kiezen er daarom voor om een heftruckopleiding te volgen, al dan niet op advies van uitzendbureau's of het UWV. Veel mensen moeten deze opleidingen zelf betalen en kiezen daarbij voor een goedkoop alternatief. 

Wildgroei aan goedkope opleidingen
Verladersorganisatie EVO constateert daardoor een wildgroei aan goedkope en snelle heftruckopleidingen. Zo worden er vandaag de dag ook snelle, online opleidingen aangeboden waarbij over de kwaliteit te twisten valt. De opleiders zouden mensen lokken met termen als 'veiligheid voorop'  en 'goedkoop en lekker snel', maar ondertussen niet bevorderlijk zijn voor de veiligheid. 

Verantwoordelijkheid bij uitzendbureau's en UWV 
Om te voorkomen dat mensen toch voor deze opleiders kiezen, wil EVO dat uitzendbureau's en het UWV alleen in zee gaan met instituten die aan veiligheidscriteria voldoen. Ook werkgevers hebben hierin een verantwoordelijkheid. Ook werkgevers zouden waakzaam moeten zijn wanneer zij ervoor kiezen hun werknemers op te leiden. 

Criteria bij het kiezen van een opleider 
Daarbij moeten zij letten op een aantal criteria. BLOM opleidingen maakte hiervoor eerder een korte handleiding. Zo duurt een kwalitatieve opleiding minimaal twee cursusdagen, waarvan een 1 theorie en 1 dag praktijk. Het zou namelijk niet realistisch zijn om het rijden op een heftruck binnen een dag aan te leren. 

Een goede opleider is daarnaast te herkennen aan de CEDEO-erkenning. Dit certificaat waarborgt de kwaliteit van de opleiding. De erkenning kan je terugvinden op de website van het instituut of via de website van het CEDEO. Daarnaast is het raadzaam om recensies over de betreffende opleider op te zoeken. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt in uw zoektocht naar een goede opleider. 

Meer tips over het kiezen van de juiste heftruckopleiding? Lees hier het volledige artikel van BLOM Opleidingen. 

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (1)

Reageren
 • Leo Hille
  08.09.2015 - 09:27 uur | Leo Hille

  De EVO heeft in basis gelijk. Heftruck rijden leer je in praktijk het liefst een op een; zie rijlessen voor het rijbewijs. Geen discussie!
  Maar iedereen heeft boter op zijn hoofd, de leden van EVO en andere opdrachtgevers die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Opleiders die aan deze race van korte cursussen en tegen zo laag mogelijke kosten meedoen. Kortom een vicieuze cirkel!
  Daarbij komt dan ook nog eens dat de certificering ook niet eensluidend is; simpel gezegd er is chaos, met een schijn van veiligheid met een woud aan certificaten.

  De oplossing heb ik ook niet direct, maar wel bouwstenen die kunnen helpen! Als uitgever ondersteunen wij opleiders.
  Denk eens out of de box; maak de theorie toegankelijk via internet zoals wij doen. Dan kan de cursist dit voor het praktijkdeel van de cursus op afstand doen (www.forklift-trainer.com) Simpel de theorie via internet ook concentreren op het heftruck gebruik en af toetsen al dan niet op afstand.
  Wij kunnen via een simpel systeem deelnemers ieder jaar een up date sturen, met een kleine toets. Binding met de cursist blijft.

  Op deze manier houden we meer tijd over voor de praktijk. Wij vangen 2 vliegen in klap; de cursus kan goedkoper worden en men komt tegemoet aan wens van meer praktijk – vaardigheden.
  En formuleer voor de praktijk een basispakket van eisen en dit kan bestaan uit zoals de EVO en BLOM verwoorden; stel eisen aan opleiders en opleidingslocatie of wat iemand moet kennen en kunnen, dit laatste is gezien de wildgroei in examen – certificering bijna een utopie.

  Nogmaals maak gebruik van moderne hulpmiddelen voor theorie. Veel cursisten vinden dit deel van de cursus vervelend, maar dit kan tegenwoordig aantrekkelijk aangeboden worden!

  De theorie geeft toegang tot praktijk.
  Investeer in een flexibele praktijk en zorg voor een basis, maar speel ook in op de vaardigheden van de deelnemers die meer in de mars hebben.
  Opleiders ga met u tijd mee!