‘Pas op voor goedkope heftruckopleidingen’

Logistiekprofs op 2 September 2015

Nederlanders die zich willen laten bijscholen op de heftruck, moeten daarbij niet voor een snelle, goedkope heftruckopleiding kiezen. Daarvoor waarschuwt EVO. Deze opleidingen zouden uiteindelijk duurkoop blijken te zijn. 

Er is momenteel een grote vraag naar heftruckchauffeurs. Veel werkzoekenden kiezen er daarom voor om een heftruckopleiding te volgen, al dan niet op advies van uitzendbureau’s of het UWV. Veel mensen moeten deze opleidingen zelf betalen en kiezen daarbij voor een goedkoop alternatief. 

Wildgroei aan goedkope opleidingen
Verladersorganisatie EVO constateert daardoor een wildgroei aan goedkope en snelle heftruckopleidingen. Zo worden er vandaag de dag ook snelle, online opleidingen aangeboden waarbij over de kwaliteit te twisten valt. De opleiders zouden mensen lokken met termen als ‘veiligheid voorop’  en ‘goedkoop en lekker snel’, maar ondertussen niet bevorderlijk zijn voor de veiligheid. 

Verantwoordelijkheid bij uitzendbureau’s en UWV 
Om te voorkomen dat mensen toch voor deze opleiders kiezen, wil EVO dat uitzendbureau’s en het UWV alleen in zee gaan met instituten die aan veiligheidscriteria voldoen. Ook werkgevers hebben hierin een verantwoordelijkheid. Ook werkgevers zouden waakzaam moeten zijn wanneer zij ervoor kiezen hun werknemers op te leiden. 

Criteria bij het kiezen van een opleider 
Daarbij moeten zij letten op een aantal criteria. BLOM opleidingen maakte hiervoor eerder een korte handleiding. Zo duurt een kwalitatieve opleiding minimaal twee cursusdagen, waarvan een 1 theorie en 1 dag praktijk. Het zou namelijk niet realistisch zijn om het rijden op een heftruck binnen een dag aan te leren. 

Een goede opleider is daarnaast te herkennen aan de CEDEO-erkenning. Dit certificaat waarborgt de kwaliteit van de opleiding. De erkenning kan je terugvinden op de website van het instituut of via de website van het CEDEO. Daarnaast is het raadzaam om recensies over de betreffende opleider op te zoeken. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt in uw zoektocht naar een goede opleider. 

Meer tips over het kiezen van de juiste heftruckopleiding? Lees hier het volledige artikel van BLOM Opleidingen. 

Redactie LogistiekProfs