Pakketsorteerders eisen miljoenen van PostNL om schijnconstructies
04.12.2017 | Branchenieuws

Pakketsorteerders eisen miljoenen van PostNL om schijnconstructies

Pakketsorteerders roepen PostNL op het matje voor het hanteren van een schijnconstructie. Daardoor zou PostNL werknemers grof hebben onderbetaald. De pakketsorteerders eisen nu een nabetaling van 5 miljoen euro. 

Het gaat om Poolse sorteerders van de PostNL depots in Waddinxveen, Amersfoort en Goes. Zij worden ingehuurd via een constructie met uitzendbureau In Person. Volgens vakbond FNV sorteren zij al jarenlang pakketten voor PostNL, maar krijgen zij niet betaald volgens de cao. "Via een constructie met een leeg uitzend-bv’tje dat zichzelf inhuurt, ontneemt PostNL deze werknemers al hun rechten. Geen enkele sorteerder is in dienst van het bedrijf en mensen sjouwen 800 pakketten per uur voor het minimumloon. Ze maken lange nachten voor weinig geld", zegt Mariëtte van der Neut, bestuurder bij FNV Flex. 

'PostNL ontwijkt zelfs het uitzend-cao'

Volgens FNV weigert PostNL sorteerders in dienst te nemen en ontwijkt het zelfs het uitzend-cao. De pakketvervoerder heeft daarvoor een uitzendbureau als onderaannemer bestempeld. Dit uitzendbureau huurt vervolgens sorteerders in via een tweede uitzend-bv. De sorteerders verdienen het wettelijk minimumloon, werken op oproepbasis en horen vaak pas op de dag zelf of en hoe laat ze moeten werken, stelt de vakbond. 

Wet Aanpak Schijnconstructies

Op 5 december overhandigen de Poolse sorteerders een zogenoemde WAS-brief (Wet Aanpak Schijnconstructies) aan het hoofdkantoor in Den Haag. Deze wet stelt de opdrachtgever, PostNL in dit geval, aansprakelijk voor onderbetaling. Naast een nabetaling van 5 miljoen euro, eisen de pakketsorteerders een 'fatsoenlijk loon en echte banen'. 


Plaats een reactie (0)

Reageren