Pakketmarkt groeit met 13 procent: 576 miljoen pakketten verstuurd
Transport & Distributie 01.07.2020 | Branchenieuws

Pakketmarkt groeit met 13 procent: 576 miljoen pakketten verstuurd

Er zijn 2019 in totaal 576 miljoen pakketten verzonden in Nederland. Met een groei van meer dan 13 procent compenseerde de pakketmarkt wederom de krimp van de brievenbuspost, blijkt uit de jaarlijkse Post- & Pakkettenmonitor van de Autoriteit Consument & Markt.

Het vervoeren van pakketten leverde bedrijven als PostNL, DHL en UPS een gezamenlijke omzet van 2,8 miljard euro op, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2018. De opbrengsten stegen minder hard dan het aantal vervoerde pakketten. Dat ligt volgens de ACM aan internationale bezorging, waarbij bedrijven minder verdienen per pakket.

Het binnenlands pakketvervoer nam met 13 procent toe tot 399 miljoen pakketten. Het grensoverschrijdend pakketvervoer steeg met 11 procent tot een volume van 177 miljoen pakketten.

PostNL marktleider

PostNL was in 2019 net als in 2018 de grootste bezorger van binnenlandse pakketten. Consumenten versturen hun pakketten voor het overgrote deel via PostNL. Bedrijven die pakketten sturen naar consumenten doen dat vooral via PostNL en DHL. De twee marktleiders hebben volgens ACM meer kunnen profiteren van de volumegroei dan spelers als DPD en GLS. Op de markt voor grensoverschrijdend vervoer was UPS in 2019 de grootste. Krimp postbezorging

De markt voor postbezorging kromp in 2019 wederom. Per persoon werden gemiddeld zeven brieven en kaarten verstuurd, tegenover acht een jaar eerder. Zakelijke verzenders zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel (96 procent) van de post. 

Afbeelding: DNieuwland / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren