Pakketmarkt goed voor 2,5 miljard euro omzet
Transport & Distributie 23.08.2019 | Branchenieuws

Pakketmarkt goed voor 2,5 miljard euro omzet

Er werden in 2018 meer dan 504 miljoen pakketten bezorgd, een volumegroei van ruim 20 procent. PostNL is met een marktaandeel van 60 procent wederom de grootste bezorger van pakketten, gevolgd door DHL Parcel. 

Dat staat in de Post- en Pakketmonitor 2018 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gepubliceerd. Er werden in 2018 meer pakketten, maar minder brieven en kaarten verstuurd dan een jaar geleden. De hoeveelheid brievenbuspost daalde met 9 procent tot 2,3 miljard stuks. 

Omzet pakketvervoer postvervoer.png

Samen groeiden de markten wel: met de bezorging van pakketten en brievenbuspost werd ruim 3,5 miljard euro omzet gegenereerd. Daarvan was 2,5 miljard euro voor pakketbedrijven, een stijging van 17 procent ten opzichte van een jaar eerder. De markt voor brievenbuspakjes groeide ook: ten opzichte van vorig jaar met 18 procent. 

E-fulfilment voor webshops

Bedrijven zien kansen in de groeiende pakketmarkt. Veel postvervoerders richten zich inmiddels op het vervoer van pakketten. Zij bieden extra dienstverlening aan voor webshops, zoals voorraadbeheer en orderafhandeling. Hierdoor profiteren consumenten van ruimere besteltijden en snellere verzending, stelt de ACM. 

Op de binnenlandse pakketmarkt is PostNL de grootste, gevolgd door DHL Parcel. DPD en GLS zijn de derde en vierde partij met een fors kleiner marktaandeel. Op de markt voor grensoverschrijdend pakketvervoer was UPS op basis van omzet in 2018 de grootste pakketvervoerder (marktaandeel van bijna 35 procent), gevolgd door DPD, PostNL en DHL Parcel.

Pakketvervoerders marktaandeel.png

Versturen pakketten iets goedkoper

Het versturen van pakketten werd het afgelopen jaar 3 procent goedkoper. Klanten betaalde 3,76 euro per pakket. Voor grensoverschrijdende pakketten werd er ten opzichte van vorig jaar 1 procent meer per stuk betaald, namelijk 8,50 euro. 

Afbeelding: DNieuwland / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren