Pakketbezorgers gebukt onder hogere brandstofkosten

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 2 minuten leestijd

Zelfstandige pakketbezorgers willen gecompenseerd worden voor de stijgende brandstofkosten. Grote opdrachtgevers als PostNL en DHL zeggen naar de mogelijkheden te kijken om onderaannemers tegemoet te komen.

Met een gemiddeld uurtarief van 29,50 – waar alle kosten nog vanaf gaan – is er voor pakketbezorgers weinig ruimte om extra voor brandstof te betalen. “Dat kwam eigenlijk al niet uit en met de extreem hoge dieselprijzen gaat dat helemaal niet meer”, aldus woordvoerder Pieter Paul Slikker van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) tegenover de Gelderlander

Pakketbezorgers betalen per dag 10 tot soms wel 50 euro meer voor brandstof, schat de belangenvereniging. De bezorgers kunnen hun tarieven niet zomaar verhogen, omdat de meeste opdrachtgevers daar niet mee akkoord zouden gaan. 

BVPD heeft bij PostNL en DHL aangeklopt, die hebben toegezegd naar de tarieven te kijken. DHL is in gesprek met onderaannemers over aanvullende afspraken. De vergoeding hangt af van de soort brandstof en het type voertuig van de pakketbezorger. PostNL heeft nog geen concrete toezegging gedaan, maar onderzoekt of het onderaannemers op een ‘gezonde en structurele manier’ tegemoet kan komen. De belangenvereniging zegt blij te zijn dat PostNL wel bereid is om ondernemers tegemoet te komen. Slikker: “Het zou natuurlijk prettig zijn als er compensatie komt. Maar als het eenmalig een paar centen zijn en de prijzen volgende week verder stijgen, dan zijn we nog niet erg geholpen.”

Gerelateerde artikelen