Pakketbezorger dagvaardt PostNL om onderbetaling
Transport & Distributie 19.04.2021 | Branchenieuws

Pakketbezorger dagvaardt PostNL om onderbetaling

Bezorgondernemer Ruud Wassenaar sleept PostNL voor de rechter vanwege onderbetaling en ondoorzichtige tarieven. Wassenaar rijdt sinds 2005 voor PostNL en is voorzitter van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BPVD). Zijn zaak moet dienen als voorbeeld voor andere onderaannemers. 

In de vijftien jaar dat Wassenaar voor PostNL rijdt, steeg het aantal pakketten dat zijn bedrijf moest bezorgen van 60.000 naar 340.000 stuks. PostNL zag de omzet en het bedrijfsresultaat in deze periode fors stijgen, bij Wassenaar was dat amper het geval. 

Onderaannemers van PostNL krijgen betaald per succesvolle bezorging. Dat tarief verschilt per ondernemer en daalt al jaren. Er wordt per adres en straat meer besteld, dus kan een pakketbezorger in dezelfde tijd meer pakketten afleveren, meent PostNL. 

'Bezorgondernemers houden niets over'

Maar volgens Wassenaar ligt dat niet zo eenvoudig. Er zit namelijk een limiet aan de hoeveelheid pakketten die in een bus past en het aantal stops dat een pakketbezorger per dag kan maken. Onderaannemers moeten daarom extra materieel en bezorgers inzetten. "Ondernemers die hun bezorgers netjes volgens de cao willen laten werken en betalen houden zo onderaan de streep niets over", zegt de voorzitter van BPVD tegen de Volkskrant. "Ik doe dit werk al zestien jaar. Ik heb geen pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering."

Proefprocedure

De zaak van Wassenaar kan volgens zijn advocaat Danny Snijders dienen als proefprocedure. Circa vijfhonderd ondernemers, die meerdere bezorgers inzetten, zouden in dezelfde situatie zitten. 

PostNL zegt de dagvaarding te bestuderen. Het bedrijf benadrukt dat onderaannemers al jaren meeprofiteren van de groei. 

Afbeelding: DCStockPhotography / Shutterstock.com


Plaats een reactie (1)

Reageren
  • de echte zelfstandige
    22.04.2021 - 16:14 uur | de echte zelfstandige

    het wordt tijd dat deze meneer stopt met het werken voor postnl.
    postnl heeft zoveel geld, ze stampen het ene gebouw na het andere uit de grond, geld waar HIJ voor aan het werk is. buiten dat het slecht is voor het milieu en dat ze de bedrijven in de omgeving tot last zijn, knijpen ze dus al jaren deze nep zzp ers uit.
    dankzij hem en zijn collegas zitten dadelijk andere zelfstandige ondernemers die wel zorgen voor brood op de plank dus opgescheept met een ongewenst pensioen en een nog meer ongewenste AOV verzekering, VEEL kosten, weinig dekking !!!