Pakketbezorger Budbee wordt fossielvrij in dertig steden

Logistiekprofs op 27 januari 2021 | 2 minuten leestijd

Het Zweedse Budbee bezorgt sinds deze maand fossielvrij in dertig Nederlandse steden. Budbee, dat samenwerkt met Zalando, Asos, H&M en Fonq, zet onder meer elektrische voertuigen in. Zo hoopt het de CO2-uitstoot met 90 procent te verminderen. 

Budbee werkt in de desbetreffende steden met een combinatie van cargo-fietsen, elektrische voertuigen, bussen op groen gas en voertuigen gevuld met gerecyclede en plantaardige olie. In andere gebieden in Nederland is Budbee naar eigen zeggen CO2-neutraal door de compensatieprojecten die het faciliteert. Het streven van Budbee is om begin 2022 volledig fossielvrij te bezorgen in alle landen waar het actief is. Naast Zweden en Nederland zijn dat Denemarken en Finland.

Lees ook: Fonq schakelt Budbee in voor de last mile

Budbee werd in 2016 opgericht en maakte in 2019 zijn opwachting in Nederland. Begin dit jaar haalde het in een investeringsronde 52 miljoen euro op. De snelgroeiende speler uit Zweden noemt zichzelf een logtechbedrijf. Budbee werkt met technologie waarmee klanten kunnen zien door welk voertuig hun pakketje wordt gebracht en ze tot 13.00 uur de levertijd kunnen aanpassen. Hierdoor slaagt 97 procent van de eerste afleverpogingen, stelt het bedrijf. Door artificial intelligence wordt de optimale route berekend, waarmee Budbee de CO2-uitstoot zo laag mogelijk kan houden. 

Gerelateerde artikelen