Overslag containers blijft groeien in haven Rotterdam

Logistiekprofs op 20 oktober 2017 | 2 minuten leestijd

De overslag van containers in de Rotterdamse haven blijft groeien. In de eerste negen maanden van 2017 steeg het aantal containers in vergelijking met dezelfde periode in 2016 met 10,1 procent tot 10,2 miljoen eenheden (TEU).

De totale overslag steeg in dezelfde periode met 2 procent. Naast containers droegen vooral agribulk en breakbulk bij aan deze groei. Bij nat massagoed zoals minerale olieproducten was sprake van een afname. In totaal werd 351,5 miljoen ton overgeslagen tot en met september.

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “Mede dankzij de 10 procent groei van de containeroverslag was het een mooi kwartaal voor onze havencijfers. Daar staat minder overslag in diverse andere sectoren tegenover. Zo daalde de kolenoverslag ten opzicht van vorig jaar door de sluiting van twee kolencentrales in Rotterdam en toename van duurzame energieproductie. Ook blijft de overslag van stookolie achter bij vorig jaar.”

De verwachting blijft dat de overslag over heel 2017 1 tot 2 procent groeit ten opzichte van 2016. Castelein: “De uitdagingen voor de lange termijn, zoals de energietransitie, lijken gezien het recente regeerakkoord van het nieuwe kabinet meer aandacht te krijgen en kunnen op deelmarkten ingrijpende gevolgen hebben. Wij zijn blij met die ambitie van het nieuwe kabinet, die naar wij hopen zal leiden tot juiste regelgeving en financieringsmogelijkheden om ondernemingen te ondersteunen bij de transitie.”

Redactie LogistiekProfs