'Opname logistiek vastgoed daalt tot 46 procent'
Bouw & Vastgoed 26.05.2020 | Branchenieuws

'Opname logistiek vastgoed daalt tot 46 procent'

De Europese logistieke vastgoedmarkt heeft te lijden onder de coronacrisis. De opname van logistiek vastgoed in de negen belangrijkste markten, waaronder Nederland, zal tot 46 procent lager liggen dan in 2019.

Dat voorspelt vastgoedadviesbureau Buck Consultants International (BCI) op basis van een studie waaraan 25 logistieke vastgoedontwikkelaars, investeerders, makelaars en experts deelnamen. Er werden negen landen onderzocht:  Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Nederland, België, Italië, Spanje en Tsjechië.

Daling afhankelijk van wanneer situatie normaliseert

Deze negen logistieke markten hadden in 2019 een gezamenlijk opnamevolume van 23,5 miljoen vierkante meter. Begin dit jaar was de verwachting dat dit opnamevolume in 2020 min of meer stabiel zou blijven (23,4 miljoen vierkante meter). Door de uitbraak van Covid-19 verwacht BCI echter een afname tot 15,9 miljoen vierkante meter (-32 procent) of zelfs 12,8 miljoen vierkante meter (-46 procent). De daling hagt af van het moment waarop de gezondheidssituatie weer normaliseert. Bij de berekening van de percentages is BCI uitgegaan van respectievelijk oktober 2020 en januari 2021. 

vastgoed BCI.png

Verwacht opnameniveau in 2020 (in mln m2)

'Logistieke hart Europa' merkt minder van crisis

De situatie verschilt per land. Duitsland, Nederland en België, de landen die worden gezien als het logistieke hart van Europa, worden minder hard getroffen dan de Zuid-Europese landen. 

Vastgoed BCI 1.png

BCI verwacht verder dat de huren voor vastgoed in veel logistieke markten dit jaar op het huidige niveau zullen blijven. Ook de ontwikkeling van megadistributiecentra (met een oppervlakte van minstens 40.000 vierkante meter) blijft doorgaan, zij het in een iets lager tempo. De geïnterviewde bedrijven geven aan Nederland, Duitsland en Polen als favoriete locaties te zien voor XXL-dc's. Ook de ontwikkeling van stadsdistributiecentra houdt in heel Europa aan. 


Plaats een reactie (0)

Reageren