20.04.2015 | Branchenieuws

Ook Swiss Post lijkt in drone-bezorging te geloven

Critici vragen zich af of pakjesdistributie echt massaal met drones zal gaan plaatsvinden, maar bedrijven lijken er wel in te geloven. Amazon en DHL zijn druk bezig met testen, Google en Alibaba ontwikkelen hun eigen drones en ook het Zwitserse postbedrijf Swiss Post gaat deze zomer pakketten bezorgen met drones.

Moeilijk bereikbare plekken
De drones lijken geen overbodige luxe in Zwitserland, waar door het bergachtige landschap veel plekken lastig per auto te bereiken zijn.De postbezorger hoopt met de kleine vliegtuigjes klanten te kunnen bedienen die afgelegen wonen. Vooralsnog betreft het een test in samenwerking met luchtvaartbedrijf Swiss International Air Lines en de Amerikaanse drone-ontwikkelaar Matternet.

Lees ook: Onderzoek: inzet drones drukt bezorgkosten

Drone-bezorging een 'lachertje'
Terwijl er volop wordt getest en ontwikkeld, blijft de vraag over drones echt de standaard worden in pakketbezorging. In 2013 noemde FedEx-topman Fred Smith drone-bezorging een 'lachtertje'. Volgens hem was idee dat pakketjes in het vervolg door op afstand bestuurbare vliegmachines worden bezorgd, is 'bijna vermakelijk'. Het grootste obstakel was volgens Smith dat de drones maar kort kunnen vliegen en zeer weinig bagage mee kunnen nemen. Ondanks deze uitspraken is ook FedEx bezig met onderzoek naar het gebruik van drones als vervoermiddel. Gelooft het bedrijf stiekem toch in drone-delivery?

Privacy en het vermijden van obstakels
Zelfs als drones worden geoptimaliseerd voor langere vluchten en zwaardere pakketten, is het nog afwachten of het überhaupt mogelijk is om drones massaal de lucht in te laten gaan. Gaan we naar een toekomst waarin er honderden drones boven ons hoofd vliegen? Hoe zit het in dat geval met privacy en het vermijden van obstakels?

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren