Ook Maxima bezoekt noodlijdende transportondernemers

Logistiekprofs op 8 april 2020 | 2 minuten leestijd

Na een eerder bezoek van premier Rutte, stak ook Koningin Maxima transportondernemers dinsdag een hart onder de riem. Tijdens een rondleiding ging de Koningin, vergezeld door TLN-voorzitter Elisabeth Post, in gesprek met medewerkers van transportbedrijf Pieter Smit in Nieuw Vennep.

Pieter Smit is marktleider van evenementenvervoer in Nederland en zwaar getroffen door de coronacrisis. Sinds de uitbraak van COVID-19 zag de onderneming de totale omzet met maar liefst 83 procent terugvallen. Van de ongeveer 350 trekkers die zij hebben, staan er nu ongeveer 300 aan de kant.  Post zei blij te zijn met de morele steun van het Koningshuis. “We zijn vereerd dat de Koningin hier vandaag is. Haar aanwezigheid is voor de ondernemers hier, maar ook voor onze sector als geheel, een steun in de rug.”

Lees ook: Premier Rutte bezoekt door corona getroffen transportondernemers

Financiële gevolgen

Transportbedrijf Pieter Smit is niet het enige dat grote financiële gevolgen ondervindt. Uit een onderzoek van TLN onder de leden blijkt dat vrijwel alle ondervraagde transportbedrijven kampen met een omzetverlies. Gemiddeld gaat het om ruim 32 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In sommige deelsectoren is de teruggang echter veel groter, tot meer dan 90 procent bij de transporteurs van sierteelt en van auto’s. Bij het containervervoer is de teruggang zo’n 75 procent, terwijl bijvoorbeeld de bouwtransporteurs, de koeriersdiensten en de verhuisdiensten rond 60 procent van hun omzet zagen teruglopen. Bijna een kwart van de bedrijven geeft aan gedwongen te zijn afscheid te nemen van medewerkers als gevolg van de crisis.   

Mobiliteitscentrum

Naast de beschikbaarheid van een steunpakket van de overheid werkt de sector transport en logistiek aan praktische oplossingen om bedrijven te ondersteunen en werknemers te helpen om aan het werk te blijven. Zo is er een mobiliteitscentrum opgezet om transportbedrijven met overcapaciteit te koppelen aan transporteurs die juist een tekort aan chauffeurs of vrachtwagens hebben.

Afbeelding: DutchMen / Shutterstock.com 

Gerelateerde artikelen