Ook groothandels implementeren nu massaal een WMS

Logistiekprofs op 31 May 2018

De vraag naar Warehouse Management Systemen (WMS) in de Benelux loopt de laatste jaren flink op. Groothandels wagen zich voor het eerst aan een WMS, terwijl logistiek dienstverleners hun bestaande systemen vervangen voor moderne, meer flexibele pakketten. 

Onafhankelijk selectieportal wms-software.eu vergeleek de marktontwikkelingen in het WMS over de afgelopen twintig jaar. Daaruit blijkt dat er de laatste jaren volop wordt geïnvesteerd in de systemen. Waar traditioneel de nadruk lag op kostenbesparing en foutenreductie, zijn tegenwoordig digitalisering en flexibiliteit de voornaamste aanjagers van een dergelijke investering. 

Groothandels starten inhaalrace

Jeroen van den Berg van wms-software.eu constateert dat er anno 2018 nog steeds bedrijven zijn die voor het eerst een WMS aanschaffen. In de begintijd van het Warehouse Management Systeem toonden groothandelaren weinig interesse. Anders dan nu stond e-commerce nog in de kinderschoenen. Met de populariteit van online shoppen groeit ook de interesse in het WMS. Groothandels zijn een inhaalrace gestart en storten zich op nieuwe WMS-pakketten. 

WMS projecten per bedrijfstak

Vervangen oud WMS

Ondertussen vervangen logistiek dienstverleners hun bestaande systemen door een modern pakket. Deze zijn volgens Van den Berg ‘flexibel, snel te implementeren en gaan met de tijd mee’. 

Vraag naar WMS zet door

De selectieportal verwacht dat de vraag naar WMS-pakketten de komende jaren doorzet. Ook producten oriënteren zich op een nieuw WMS. Vanuit de retail blijft de vraag laag. “Mogelijk laten hun kasposities dergelijke investeringen niet toe. Bovendien kunnen ze door hun dominante positie in de keten vooralsnog de ‘pijn’ vrij gemakkelijk bij andere partijen in de keten neerleggen”, aldus Van den Berg. 

Vraag naar WMS in 2018