Online vrachtuitwisselingsplatform CX Euro succes in Europa

Logistiekprofs op 13 March 2017

Het online vrachtuitwisselingsplatform CX Euro kent een succesvolle start: sinds 2017 heeft het platform voor koeriers, transporteurs en expediteurs meer dan 110 actieve leden.

CX Euro is de Europese equivalent van het Britse Courier Exchange en Haulage Exchange. Het idee is simpel: op het online platform kunnen bedrijven vracht die ze zelf niet kunnen vervoeren, aanbieden aan andere koeriers. Ook kunnen koeriers zich beschikbaar stellen voor nieuwe opdrachten. Op die manier kunnen ze meerdere opdrachten tegelijkertijd aannemen en efficiënter rijden. De actieve leden van CX Euro bestaan tot nu toe met name uit koeriers en expediteurs.

In het Verenigd Koninkrijk is moederbedrijf Transport Exchange Group (TEG) al langer succesvol. Lokale vrachtuitwisselingsplatformen hebben daar meer dan 15.000 actieve gebruikers, met in totaal ruim 30.000 aangesloten voertuigen die gezamenlijk zo’n 800.000 ritten per jaar maken.

In Groot-Brittannië weten actieve gebruikers dankzij de online vrachtuitwisselingsplatformen het aantal kilometers dat ze met een lege laadruimte rijden met 60 procent te verminderen. Met de lancering van CX Euro breidt TEG dat succes vanuit Nederland nu naar Europa.

Met een app kunnen chauffeurs hun actuele locaties, geplande ritten of beschikbaarheid doorgeven, waardoor andere gebruikers makkelijk kunnen zien waar zij zich op dat moment bevinden en of ze geschikt zijn voor hun vracht. Bovendien kunnen koeriersbedrijven en expediteurs via de app zien wie beschikbaar is en kunnen zij contact leggen om de vracht aan te bieden.