07.05.2015 | Branchenieuws

Online verkopen en bezorgen binnen de EU wordt makkelijker

Een flink pakket aan Europese maatregelen moet er voor zorgen dat online shoppers vaker over de grens kopen. Brussel wil onder meer de regels over online verkoop harmoniseren, de btw-drempels gelijk trekken en pakketbezorging betaalbaar maken.

Nu koopt nog slechts 15 procent van de online consumenten in een ander EU-land. Dat lage percentage komt volgens de Europese Commissie vooral door de hoge leveringskosten. "Die vallen soms hoger uit dan de prijs van het product zelf."

Consultatieronde betere pakketbezorging
Brussel streeft daarom naar meer kwalitatieve en beter betaalbare pakketbezorging over de Europese binnengrenzen. Er is een publieke consultatieronde gestart, waarin iedereen tot eind juli zijn ideeën kan delen.

Uniforme regels en betere handhaving
De consultatieronde is onderdeel van de prioriteit van de EU om de digitale interne markt te optimaliseren. Een belangrijk streven daarin is het bevorderen van cross-border e-commerce. Er zullen daarom duidelijke uniforme regels over de online verkoop van fysieke en digitale producten komen. Daarnaast wordt er gewerkt aan de handhaving van online verkoop. Ondernemers in verschillende lidstaten moeten zo gelijke kansen krijgen.

Btw-drempel
Een belangrijke maatregel is ook het moderniseren van de belastingregels. De commissie wil de btw-drempel overal gelijk trekken zodat kleinere start-ups gemakkelijker via internet kunnen verkopen. De maatregelen moeten voor het eind van 2016 zijn doorgevoerd.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren