'Onderaannemers PostNL, DPD en GLS leven cao niet na'
12.07.2017 | Branchenieuws

'Onderaannemers PostNL, DPD en GLS leven cao niet na'

Onderaannemers van opdrachtgevers als PostNL, DPD en GLS komen afspraken in de cao regelmatig niet na. Hierdoor lopen pakketbezorgers soms tot honderden euro's per maand mis. Dat stelt vakbond FNV op basis van eigen onderzoek. 

Pakketbezorgers trokken bij FNV aan de bel omdat zij niet correct betaald zouden krijgen. Hierop  besloot de vakbond een cao-nalevingscampagne te starten. Stichting VNB, de cao-waakhond van FNV, bezocht de afgelopen maanden depots van grote pakketdiensten en zette enquêtes uit onder pakketbezorgers. 

De vakbond spreekt van 'schokkende' uitkomsten. In alle gevallen bleek dat de onderaannemers de cao niet naleven. Zo wordt er een te laag loon betaald, ontvangen pakketbezorgers geen jaarlijkse loontredeverhoging en worden er fouten gemaakt in de urenberekening. Daarnaast zou het vaak mis gaan bij vakantietoeslagen, vakantiedagen en atv-dagen. 

Opdrachtgevers DPD, GLS en PostNL verantwoordelijk gehouden
De vakbond heeft nu tientallen onderaannemers van grote pakketbedrijven voor honderdduizenden euro's aan nabetalingen opgelegd. De naheffingen zijn voor hun werknemers. Omdat de Wet Ketenaansprakelijkheid sinds 2017 ook in de transportsector geldt, kunnen opdrachtgevers ook verantwoordelijk worden gehouden voor het niet naleven van de cao door onderaannemers. "Als de onderaannemers niet nabetalen, kunnen we het geld, dankzij nieuwe wetgeving, verhalen op de opdrachtgevers zelf", aldus Egon Groen van FNV Transport & Logistiek. "DPD, GLS en PostNL hebben inmiddels een brief van ons ontvangen. Het is nu aan deze grote bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen." Volgens de vakbond kunnen ook andere onderaannemers van de grote pakketdiensten in de nabije toekomst een controle verwachten. 

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren