Onbemande voertuigen gaan straatbeeld bepalen
22.09.2016 | Branchenieuws

Onbemande voertuigen gaan straatbeeld bepalen

Als we onderzoek van McKinsey mogen geloven, ontkomen we spoedig niet meer aan de onbemande voertuigen die pakketten bezorgen. Het adviesbureau verwacht dat binnen tien jaar, in het jaar 2025, tachtig procent van alle pakketten wordt bezorgd door onbemande voertuigen.

De last mile is voor veel logistieke bedrijven een heikel punt vanwege kosten en drukte in de steden. Onbemande voertuigen kunnen dit probleem gaan oplossen. Adviesbureau McKinsey deed onderzoek onder 4.700 consumenten uit China, Duitsland en de Verenigde Staten. Daaruit blijkt onder meer dat zeventig procent van alle consumenten altijd zal kiezen voor de goedkoopste oplossing. Een kwart kiest liever voor betere of snellere levering. Jongeren zullen veelal kiezen voor same day bezorging of zelfs levering binnen het uur. Daarbij is er wel verschil in het soort product. Zo moeten boodschappen en medicijnen veelal snel in huis zijn, het liefst dezelfde dag.

Snelle levering in trek
McKinsey verwacht dat deze consumentenvoorkeuren er voor zullen zorgen dat autonoom rijdende voertuigen het straatbeeld gaan bepalen. Deze kunnen namelijk snel leveren en zijn kostenefficiënt. In drukke gebieden en bij een korte levering, blijft de mens noodzakelijk. Hierbij is de fiets van grote waarde. Voor afgelegen gebieden zullen drones worden ingezet. Als de resultaten van McKinsey kloppen, zullen er 250.000 rondvliegen in 2025. Ook onbemande vrachtwagens worden uitvoerig getest en zullen het straatbeeld steeds meer gaan bepalen.   

Wetswijziging noodzakelijk
Voordat het zover is, zijn er nog vele testen noodzakelijk en moet ook de wet worden aangepast. Zelfrijdende voertuigen en drones zijn nu nog niet overal toegestaan.

Het goede nieuws voor de logistieke bedrijven is dat hun operationele kosten door de zelfrijdende en onbemande voertuigen flink zullen dalen. Naar verwachting met 35 tot 50 procent.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren