Omzetverlies door coronacrisis nog steeds op 30 procent

Logistiekprofs op 11 mei 2020 | 2 minuten leestijd

Nog altijd heeft iets meer dan 70 procent van de bedrijven in transport en logistiek te maken met omzetverlies sinds de uitbraak van de coronacrisis. De omzet daalde gemiddeld met 30 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. 

Dat de negatieve gevolgen van de coronacrisis lijken te stabiliseren, blijkt uit de derde coronamonitor van TLN. De uitkomsten van de derde enquête liggen in lijn met de resultaten van de eerdere enquêtes, uitgevoerd in april en maart. Er zijn geen schokkende wijzigingen te melden, aldus TLN. De branchevereniging benadrukt dat het omzetverlies van 30 procent een gemiddelde is van alle ondervraagde ondernemingen. Er zijn grote verschillen tussen deelmarkten en bedrijven. 

Gedwongen vertrek medewerkers

Meer dan 10 procent van de respondenten verwacht voor 1 juni afscheid te moeten nemen van medewerkers als gevolg van de coronacrisis. Twee weken geleden was dat percentage nog 15 procent en een maand geleden zelfs 22 procent. Dit positievere beeld zou echter verklaard kunnen worden door het feit dat de inkrimping inmiddels heeft plaatsgevonden. Ondervraagde ondernemers zouden in dat geval geen verder verlies van arbeidsplaatsen verwachten. 

Bij bedrijven die nog wel afscheid nemen van personeel, neemt de omvang van het gedwongen vertrek af. In bijna twee derde van de gevallen gaat het nu om minder dan één op de tien werknemers. Het aandeel van de bedrijven die verwachten tussen de 20 en 30 procent van de medewerkers te moeten afstoten, is meer dan gehalveerd.

Nood- en hulpmaatregelen

Het aantal ondernemingen dat gebruik maakt van nood- en hulpmaatregelen is gestegen van 25 naar 29 procent. TLN merkt op dat een deel van de bedrijven wel graag een beroep wil doen op de hulpmaatregelen, maar hier niet voor in aanmerking komt. De branchevereniging pleit daarom voor aanpassing van de kabinetsmaatregelen. 

Bekijk hier de coronamonitor

Gerelateerde artikelen